29 / 04 / 2024

OSB'lerde emlak vergisine üst sınır gelecek!

OSB'lerde emlak vergisine üst sınır gelecek!

Başbakan ekonomi temsilcilerinin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Önceki gün TOBB Sektörel Ekonomi Şurası'na katılan Davutoğlu, otomotivden gemiciliğe, turizmden eğitime kadar birçok konuda yapılacak önemli düzenlemelerin müjdesini verdi.



GEÇTİĞİMİZ günlerde 81 oda başkanının sorunlarını 6 saat boyunca dinleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) '8. Sektörel Ekonomi Şurası'ndaydı. Davutoğlu dinlerken, 61 temsilci de sektörleriyle ilgili sorunları 3'er dakika içinde anlatmaya çalıştı. Davutoğlu sorunları tek tek dinledi. Toplantının bitiminde ise sorunlarını dinlediği sektörlere yönelik şu düzenlemelerin mesajını verdi: 



OSBlerde emlak vergisine üst sınır

OSB'lerde emlak vergisine kesinlikle üst sınır gelecek. Yerel yönetimler OSB'lerde öyle kafalarına göre emlak vergisi belirleyemeyecek. OSB'lerde maliyet artırıcı uygulamalara izin vermeyeceğiz. Serbest bölgelerde bu uygulamadan yararlanacak.



Ödemeler en geç 3 ayda yapılacak...

-Yurtiçindeki uluslararası nitelikli fuarlara katılım, aynı yurtdışındaki fuar desteği gibi bir imkandan yararlandırılacak.

-Üniversitelerin tıbbi cihazlarıyla ilgili ödemeler SGK'ya yapılacak. Gecikme engellenecek. Ödemeler 3 ay içinde yapılacak.



ÖĞRENCİYE DAHA ÇOK BURS


Bir akademisyen olarak burstan, burslu öğrencinin okul ücretinden KDV alınmasını kabul etmem mümkün değil. Daha çok bursla daha fazla kaliteli öğrenci çekilmesini destekleriz. Planladığımız yüksek öğrenim reformunun içinde özel üniversitelere geçiş de yer alıyor. 


ÖTV'DE İNDİRİM YOLDA 


Dayanıklı tüketim mallarında özel tüketim vergisinin (ÖTV) düşürülmesine sıcak bakıyoruz. İndirimin hangi oranlarda olacağına bakacağız. Ayrıca, enerji tasarruflu ürünlerde ne kadar avantaj sağlanabilir, bunun da üzerinde duracağız. Kısacası kesinlikle bu alanda ÖTV’de bir düzenlemeye gideceğiz.


Kruvaziyerde römorkör zorunluluğu sona eriyor

Turizm sektörünün Rusya konusunda sıkıntısı vardı. Bize talepler iletildi, anında noktasal atışla işi çözdük. Şimdi de kruvaziyer gemilerinin römorkör kullanma zorunluluğunu kaldıracağız. Gemi trafik hizmetleri tarifesini düşüreceğiz. Diğer ücretlerle ilgili de kesinlikle ekstra bir artış olmayacak.


Gemilere hurda teşviki yeni yapanlara destek


Dış ticaret taşımacılığında Türk bayraklı gemilerinin payının artması için iki program başlatıyoruz. Birincisi, koster filosunun yenilenebilmesi için hurda teşviki gündeme gelecek. Geminin hurda değeri kadar hibe de söz konusu olacak. Ayrıca, yeni gemi inşasında Kredi Garanti Fonu desteği devreye girecek.




Akşam


Geri Dön