12 / 05 / 2024

Osmaniye'deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor! 

Osmaniye'deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor! 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen Osmaniye'deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor. İşte ayrıntılar...



Osmaniye genelinde hasar tespitinin tamamlandığına vurgu yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, açıklamasında "İtiraz süreçleri devam ediyor. Bu süreç sonunda yapılan itirazların tekrar değerlendirilmesiyle, yeni liste ilan edilecek ve ağır hasarlı binaların yıkılma süreci başlayacak" ifadelerine yer verdi ve depremlerde kendiliğinden yıkılmış, ağır hasar görmüş, zemin sorunu olduğu için artçı depremler ve olası sarsıntılara ilişkin riskli gördükleri binaların olduğunu da dile getirdi. 

"Allah korusun, sıkıntı yaşatmasın diye hasar tespitlerinin sonucunu beklemeden acil binalar kategorisinde olanları da yıkmaya çalışıyoruz. Osmaniye genelinde acil yıkılacak yaklaşık 450 binamız var" diye konuşan Demirtaş, açıklamasında bunların 300'e yakınının şu ana kadar yıkıldığını belirtti. 

Osmaniye deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor! 

Bakan Yardımcısı Demirtaş, yıkım sonucu ortaya çıkan molozun, belirlenen noktaya götürülerek döküldüğünün altını çizdi. 

Ağır hasarlı binalar dahil yaklaşık 1 milyon 100 bin metreküp hafriyat çıkacağını öngördüklerini aktaran Demirtaş, açıklamasında "Bununla ilgili arazide çalışmalarımızı yaptık. Oralarda da bu molozların, metallerin, bakır ve demirin geri dönüşümüyle alakalı çalışmalar yapılıyor. Beton parçalarını kompresörler vasıtasıyla dolgu malzemesi olarak tekrar kullanılmak üzere ayrıştırıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bu binaların acil tıkılması sebebiyle, bazı binalardan eşya ve kıymetli eşyalar alınamaması nedeniyle bunların ayıklanması için hafriyat alanında bir sistem kurduklarını aktaran Demirtaş, "Emniyet güçlerinin nezaretinde ayıklanıp tekrar sahiplerine sunulacak" dedi. 

Osmaniye deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor! 

Demirtaş, Osmaniye'de depremin yaralarını sarmak amacıyla devletin tüm kurumlarının seferber olduğuna vurgu yaptı. Hayatın normalleştirilmesi için kararlar alındığına, bunların bir an önce hayata geçirilmesi için sahanın temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, Osmaniye'de ağır hasarlı binaların da yıkılmasıyla ilçeler dahil 15 bin civarında bir konut ihtiyacının çıktığını belirtti. 

Bu durumla ilgili olarak arazi ve zemin etüt çalışmalarına başladıklarının altını çizen Demirtaş, açıklamasında "Depremzede hemşehrilerimizin, hak sahiplerinin konutlarını yapmak üzere bu ay içinde 'Bismillah' deyip kazmayı vuracağız. Hangi bölgelere yapılacağı konusunda hem zemin hem de mülkiyet bakımından araştırmalar devam ediyor" diyerek, bu ay içinde temel atarak inşaatlara başlanacağını aktardı. 

"Daha önce TOKİ tarafından yapımına başlanan sosyal konut projesini de depremzede vatandaşlarımıza tahsis ettik, onun da yapımı sürüyor" diyen Demirta, bazı konut sahiplerinin evlerinde olmaması sebebiyle hasar tespiti yapılamadığını, bu nedenle ev sahiplerinin konutlarına gelerek ekiplerin çalışmasını sağlaması gerektiğine de dikkat çekti.  

Büyük İstanbul depremi için sıra dışı açıklama! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 8 şiddetinde hissedilecek ilçeleri sıraladı!

Deprem korkusu İstanbul Boğazı'nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin


Geri Dön