04 / 05 / 2024

Otomobil fiyatları düşecek mi? Araç fiyatları ne zaman düşer?

Otomobil fiyatları düşecek mi? Araç fiyatları ne zaman düşer?

Otomobil fiyatları düşer mi, ne zaman düşecek? soruları vatandaşlar tarafından merakla soruluyor. İşte detaylar!



Otomotivdeki üretim krizi, dövizde yaşanan hareketlilik, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan üretim maliyetlerindeki artış ve çip krizi gibi nedenler hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarında büyük artışa sebep oldu. Araç piyasasındaki önlenemez artış yaklaşık 2 sene aşkın bir süredir kamuoyunda ÖTV düzenlemesi beklentisi oluşturmuştu.

MATRAH ARTIMI GÜNDEMDE!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde otomobilde ÖTV indirimi hakkındaki beklentilere bir açıklık getirdi. Bakan Nebati, ÖTV indiriminin hükümetin gündeminde olmadığını ama matrah artırımı ile ilgili düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. 2022 yılının ocak ayında binek otomobillerin motor silindir hacmi dikkate alınıp özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının esas matrah eşiklerinde değişiklik yapılmıştı.

MATRAH ARTTIRIMI ARABA FİYATLARINI DÜŞÜRECEK Mİ? OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Matrah düzenlemesi ile ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacağı duyuruldu. İndirim ile birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek. Matrah düzenlemesi ile yerli üretim otomobillerin fiyatının düşeceği düşünülüyor.

MATRAH ARTTIRIMI ARABA FİYATLARINA ETKİSİ NE OLUR?

Matrahların artırılması ile birlikte yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesi sağlanacak ve araç fiyatları aşağı inecek. Matrahı yani vergilerin uygulanmadığı fiyatı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller için yüzde 45'lik ÖTV uygulanacak. Buna göre matrahı 120 bin TL olan bir araca 54 bin TL'lik ÖTV ekleniyor ve 174 bin TL'ye çıkıyor. Araçlara ÖTV eklendikten sonra yüzde 18'lik KDV oranı hesaplanacak.

Mazot gübre desteği 2022 ne zaman verilecek? Tarım Destekleri 2022 ne zaman ödenecek?

TOKİ kura sonuçları 3+1 2022 isim listesi açıklandı mı? TOKİ kura çekilişi ne zaman 2022?

İş arayan herkese duyurulur! İŞKUR’dan 100 bin iş ilanı! İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön