14 / 05 / 2024

Otomobil klima açıkken mi yoksa pencere açıkken mi daha çok yakar! İşte merak edilen sorunun cevabı

Otomobil klima açıkken mi yoksa pencere açıkken mi daha çok yakar! İşte merak edilen sorunun cevabı

Yaz aylarının gelmesiyle otomobilde cam açmak mı daha çok yakıt tüketimine neden olur yoksa klima açmak mı tartışması yeniden gündeme geldi. Uzmanlar araçta yakıt tasarrufu yapmak isteyen sürücülerin merak ettiği soruyu bakın nasıl cevapladı.



ABD'deki Otomotiv Mühendisleri Derneği, camlar açıkken ve klima açıkken araç kullanmanın ekonomi üzerindeki etkisini inceledi.

Yapılan araştırmaya göre; 72 km altında pencereleri açık tutmanın klimadan daha az yakıt tükettiği tespit edildi. 

Araştırmalar 75 ve üzeri kilometrelerin üzerine çıkıldığında aracın camları açıkken klimaya göre daha fazla yakıt sarfiyatı yaptığı tespit edildi..

Özellikle sıcak havalarda klima ilk açıldığında aracın içindeki ısıyı düşürmek için çok yoğun çalışıyor ve böylece daha çok benzin harcanıyor.

Ayrıca pencereyi açınca dışarıdan gelen hava aracı yavaşlatıyor, hız seviyesini sabit tutmak için sürücü gaza basıyor ve motor daha yoğun çalışıyor.

Bu da yakıt tüketimini artıran en önemli ikinci etken.

Uzmanlar cam açmakla klima açmak arasındaki tercihin aracın hızı ve hava şartlarına göre yapılması gerektiğine işaret ediyor.

Uzmanlar şehir içi trafikte ve düşük hızlarda cam açmanın mantıklı olduğunu otoyol sürüşleri ve yüksek hızlarda klima çalıştırmanın daha az yakıt tüketimine neden olacağını ifade ediyor.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön