Koronavirüs nedeni ile kapatılan işletmelerden kira alınacak mı?
Koronavirüsü salgını, iş hayatındaki değişiklikleri de beraberinde getirdi. Birçok işletmenin kapatması vatandaşları, ‘Kapalı tutulan günler için kira bedeli ve ortak gider ödeme yükümlülüğü devam eder mi?’ sorusuna yöneltti. İşte merak edilen sorunun cevabı…
Avukat Mehmet Aslan, koronavirüs salgınından etkilenen ve kapatılan işletmelerin kira ödemelerine dair açıklamalarda bulundu.
Mehmet Aslan, “Kiracı konumundaki işletmelerin corona virüsü etkisiyle, inisiyatif kullanarak ya da kamu kararıyla iş yerini geçici süreyle kapatması halinde, kapalı tutulan günler için kira bedeli ve ortak gider ödeme yükümlülüğü devam eder mi?” sorusunu cevapladı.
Aslan,”Kiracı herhangi bir idari karar olmaksızın kendi inisiyatifiyle kiralananı kapatma kararı alırsa bu durumda borç sona ermeyeceğinden kiracının kira bedeli ve ortak gider ödeme yükümlülüğü devam edecektir. Bu durumda tahliye riskini de önlemek amacıyla ihtirazı kayıtla kira bedellerinin ödenmesi ve ayrıca Türk Borçlar Kanunu madde 138 uyarınca aşırı ifa güçlüğü ileri sürülerek uyarlama davası ikame edilmesi hukuka uygun olacaktır.” dedi.
Mehmet Aslan açıklamasına şöyle devam etti:
“Kamu tarafından cafe, restoran, bar gibi toplu alanların kapatılması ve sokağa çıkılmaması yönünde zorunlu karar verilmesi halinde, perakende işletmelerin mağazalarını kapatmak dışında seçenekleri olmayacağı açık olduğundan, kiralananın kapanışı bu olasılıkta hem kiralayan hem de kiracı bakımından mücbir sebep teşkil edecektir. Hal böyleyken kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerin askıda olduğu ve kiracının kira ödeme yükümlülüğünün devam etmeyeceği söylenebilir. Ortak giderler bakımından ise, mücbir sebep nedeniyle mağazaların kapanması halinde de, ortak giderlerin kapalı kalınan günle orantılı olarak malik tarafından karşılanması gerektiği kanaatindeyiz.”
Coronavirüsün kira sözleşmelerine etkisi!
Esnaf ve sanatkarların kira borcu yedek ödenekten karşılanabilir!