06 / 07 / 2024

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Ek bütçede otomobillerden alınan ÖTV geliri yüzde 70 artırılınca, ‘ÖTV zammı olacak mı?’ sorusu merak ediliyor. Sektörde ÖTV artışı sesleri yükselirken, bir yandan da matrah dilimlerinde güncelleme beklentisi yaşanıyor. İşte tüm detaylar...



OLASI ÖTV ARTIŞI OTOMOBİLE YENİ ZAMLARA KAPI ARALAYABİLİR
Olası bir ÖTV artışında, otomobil fiyatları daha da artabileceğine vurgu yapan sektör temsilcileri, halihazırda talep patlaması yaşayan otomobil satışlarının düşmesinden de endişeli. Konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na konuşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu da araçların çoğunun artık yüzde 80 diliminde yer aldığının altını çizdi. “Tüm otomobiller 80 ve üzeri vergi dilimine girmiş durumda artık. Aralık ayında baktığımız zaman 80 ve üzeri vergi diliminde olan araçlar, pazarın yüzde 65’ini oluşturuyordu. Haziran ayında bu rakam 98’e geldi, Temmuz ayında da 100 oldu tekrar yapılan zamlarla ve ÖTV matrahlarının değişmemesi sonucunda” diyerek şunları dile getirdi:

UCUZ ARABA İÇİN MATRAH TALEBİ
“Bu tabii 45, 50, 60, 80 vergi diliminde yerli üreticilere bir rekabet avantajı sağlayan bir durumdu. Şimdi yerli üreticilerin araçları aslında ithalatçılara göre daha fazla artmış oldu çünkü 80’lik araçlarda, sene başında 80 olan bir araçta vergi değişimi yok fakat sene başında 50 olan bir araçta 50’den 80’e gittiğiniz zaman bir vergi değişimi de geliyor. Bu da aslında gerçek ihtiyaç sahiplerinin mobiliteye ihtiyaçlarının erişimlerini zorlaştıran bir durum. Yani bütün Türkiye'de satılan bütün araçların yüzde 80’lik ÖTV diliminde olması bence Türk tüketicisinin mobiliteye erişiminde önemli bir sorun."


Geri Dön