15 / 05 / 2024

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Ek bütçede otomobillerden alınan ÖTV geliri yüzde 70 artırılınca, ‘ÖTV zammı olacak mı?’ sorusu merak ediliyor. Sektörde ÖTV artışı sesleri yükselirken, bir yandan da matrah dilimlerinde güncelleme beklentisi yaşanıyor. İşte tüm detaylar...



“OTOMOTİVE OLAN TALEBİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
ÖTV matrahlarında bir güncelleme olup olmayacağına yönelik de açıklamada bulunan Cengiz Eroldu, “45-50-80 matrah yapısının oluşumunun amacı aslında hem tüketiciyi korumak hem de yerli sanayicinin rekabetçiliğini gözetmekti. O yapı bozuldu. Herkes 80’lik dilime girdi ve yerli ürünlerin payı da aşağı doğru gidiyor gördüğünüz gibi. Ama bu tabii siyasi iradenin ve bakanlıkların vereceği bir karardır. Biz sadece bu durumun altını çizmek istiyoruz. Yani böyle bir aşamaya geldik şu anda. Hem dar gelirli olan insanların araçlara erişimi zorlaşıyor, şu anda zorlaştı. Daha önce yüzde 50 ve yüzde 18 KDV ile araç alan vatandaşlarımız şimdi 80 ve artı 20 ile araç almaları lazım. Dolayısıyla bizim bir anlamda bu dar gelirli ve mobilite ihtiyacı olan insanları gözetmemiz gerekiyor. Bunu söylemek istiyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

"TÜRKİYE'DE 'PARA BİTTİ, MÜŞTERİ OLMAYACAK' DİYE BİR ŞEY OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"
Otomobil satışında talebin devam edeceğini belirten Eroldu, pazarı ikiye ayırmak gerektiğini söyleyerek, “Bir perakende müşterilerinin olduğu pazar var. Bir de kurumların olduğu pazar var. Şimdi kurumların olduğu pazarda ciddi bir yenilenmesi gereken bir park var. Şu anda perakende çok kuvvetli olduğu için kurumsal tarafa satış çok fazla olmadı büyük ihtimalle diye düşünüyorum ilk 6 ayda. Kurumsalda çok daha büyük bir hacim var. Ben Türkiye'de öyle yani 'para bitti, müşteri olmayacak' diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Türkiye zengin ve güçlü bir ülke. Yani bizim kaynaklarımız çok fazla ve Türkiye'de de çok ciddi bir mobilite talebi var, ihtiyaç var” dedi.


Geri Dön