01 / 05 / 2024

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Otomobilde ÖTV ve matrah dilimleri gelişmesi! Zam beklentisi

Ek bütçede otomobillerden alınan ÖTV geliri yüzde 70 artırılınca, ‘ÖTV zammı olacak mı?’ sorusu merak ediliyor. Sektörde ÖTV artışı sesleri yükselirken, bir yandan da matrah dilimlerinde güncelleme beklentisi yaşanıyor. İşte tüm detaylar...



Meclis’te kabul edilen ek bütçe teklifine göre 2023'te otomotivden elde edilmesi hedeflenen 203,6 milyar TL'lik ÖTV geliri yüzde 70 artırılarak 346,5 milyar TL'ye yükseltildi. Sadece otomotivden bu yıl için 142,9 milyar TL'lik bir ek gelir beklentisi mevcut. Bu durum sektörde "ÖTV artışının ayak sesleri" olarak yorumlansa da, yeni hedefe herhangi bir vergi artışına gerek duyulmadan rahat bir şekilde ulaşılabileceği ifade ediliyor.

Otomobil yazarı Emre Özpeynirci’nin haberinde, bu yılın ilk 5 ayında, ek bütçeden önce yıl sonu hedefi olan 203,6 milyar TL'nin 125 milyar TL'si yani yüzde 61'i gerçekleşti. Haziran ayındaki 111 bin adetlik rekor satış ve Temmuz’da da rekor beklentisiyle 7 ay sonunda toplam ÖTV gelirinin 200 milyar TL'ye yaklaşması beklenmekte. 203 milyar TL'lik ilk hedefe 7 ay sonunda ulaşılma ihtimali ise yüksek görülmekte.


Geri Dön