22 / 05 / 2024

ÖTV muafiyetli otomobillerde ‘bayi’ tuzağı! Engelli vatandaşlara oynanan oyun ağızları açık bıraktı!

ÖTV muafiyetli otomobillerde ‘bayi’ tuzağı! Engelli vatandaşlara oynanan oyun ağızları açık bıraktı!

​​​​​​​ÖTV muafiyetli otomobil almak isteyen engellilere bazı otomobil bayileri tarafından yüksek fiyattan satış yapıldığı ileri sürüldü. Konuya ilişkin gelen şikayetlerin arttığını söyleyen Tüketiciler Birliği denetim çağrısı yaptı.



‘ELDEN PARA VERMEYİN’ UYARISI

Kendilerine ulaşan kişiye, yatırdığı fazla ücreti geri alabileceğini ilettiklerini ifade eden Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Kişi parayı elden yatırmamış, banka havalesi yapmış. Şirketten parayı isteyince de firma, hesabına para yatırılan çalışanı işten çıkarmış, tazminatsız bir şekilde, 46 kodunu vererek. Konya,  Ankara  ve Kayseri'den de benzer şikayetler geliyor. Çalışan kişilerden de şikayet geliyor, 'bizim adımıza para yatırılıyor' şeklinde. Bunların korunması için, engelli vatandaşların ÖTV indiriminden tam olarak yararlanması adına bayilerin denetlenmesi lazım. Kendi hesabına para yatırılan çalışan biri varsa bize bildirsin. Biz hukuki olarak onların yanında olacağız. Bakanlığın denetimle bunları kontrol altına alması lazım. O çalışanlara güvence vermesi gerekir. Engelli vatandaşların da bayilere ekstra parayı elden vermemelerini söylüyoruz. Kesinlikle bankadan yapsınlar ve fazla verdikleri parayı geri alırlar ama resmi olarak bunu ispatlamaları kaydıyla."

Şahin, bayi çalışanlarının da hesaplarına yatırılan parayı bankadan çekmesinin ardından makbuz almaları ya da iş yeri sahiplerine banka havalesiyle yollamaları gerektiğinin altını çizdi.

ÖTV muafiyetli otomobillerde ‘bayi’ tuzağı! Engelli vatandaşlara oynanan oyun ağızları açık bıraktı!

CEZA ALABİLİRLER

Sivas'ta işten çıkarılan bayi çalışanı kişinin elinde hesabına yatırılan parayı iş yeri sahibine verdiğine ilişkin 110 makbuz bulunduğunu ifade eden Şahin, şunları öne sürdü:
"110 tane ÖTV indiriminden yararlanarak haksız kazanç yaratan bayiden söz ediyoruz. Bu yalnızca bir ildeki bir bayinin yaptığı. Ülkedeki birçok bayide de bu yapılıyor. Şimdi asıl mağduriyeti onlar yaşıyor. Bir yanda engelli vatandaşların fazla para vermesi var, o para alınır eninde sonunda ama diğer yanda çalışan kişiler zimmetine para geçirmekle suçlanmış olacak. Eğer bu durumu ispatlayamazlarsa ceza bile alabilirler."

Sivas'ta işten çıkarılan çalışanın, tazminatını almak için dava açtığını belirten Şahin, "Burada tazminat mağduriyeti yok aslında ve o kişi suçlanıyor, 46 koduyla yüz kızartıcı bir suçla işte çıkarılmış. İş de bulamayacak ve ne uğruna, bayinin ÖTV'den kendisine kar etme hırsı uğruna. Devlet zarar ediyor burada. ÖTV almıyor fakat bayi o ÖTV'nin yarısını kendi cebine koyuyor. Bu konuda lütfen denetim yapılsın, insanlar mağdur olmasın.

BİM’de çeyiz düzenlere bayram ettirecek indirimler! Set üstü ocak 1399 TL’ye, ankastre set 3799 TL’ye, borcam 119 TL...

Altının babası İslam Memiş’ten peş peşe çok konuşulacak açıklamalar: “Duygularınızla değil mantığınızla hareket edin!”

Zamlı emekli maaşında tarih belli oldu! Tarihi duyan emekliler bayramı erken yaşadı!


Geri Dön