22 / 11 / 2024
fuzul

OYAK Çimento Grubu cirosunu yüzde 20 artırdı!

OYAK Çimento Grubu cirosunu yüzde 20 artırdı!

Bünyesinde Adana, Mardin, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento ile beş çimento firması barındıran OYAK Çimento Grubu, 2013'ün ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre cirodasunu yüzde 20 artırdı..




Bünyesinde Adana, Mardin, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento ile beş çimento firması barındıran OYAK Çimento Grubu içinde ayrıca bu firmaların ortaklığında faaliyet gösteren OYAK Beton şirketi de yer alıyor. 2013 yılında kış mevsiminin hafif geçmesi ile yıla iyi bir başlangıç yaptıklarını belirten OYAK Çimento Grubu Koordinatörü Güney Arık, 2013'ün ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ciroda yüzde 20'lik bir artış yaşadıklarını kaydetti. Türkiye çapında özellikle altyapı projelerinin de etkisiyle bu yılın ilk altı ayında ülke çapında iç satışlarda da yüzde 13 büyüme gerçekleştirdiklerini bildiren Arık, "İhracat pazarlarının 2012'ye göre daha çekici olması ise ihracat gelirlerimizin yüzde 66 artmasını beraberinde getirdi" açıklamasında bulundu. 



Çimentoda, yıllık 8.5 milyon ton klinker ve 17 milyon tonun üzerinde çimento öğütme kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük kapasite ve pazar payına sahip grubu olduklarını iddia eden Arık, yıllık 3 milyon metreküpün üzerinde satış hacmi ile 30'dan fazla tesiste faaliyet gösteren OYAK Beton'un ise, Türkiye'nin en iddialı projelerinde beton sağlayıcısı olarak yer aldığını söyledi. 2012 yılı boyunca iç pazarda satılan 57 milyon tona yakın çimentonun 10 milyona yakın kısmının OYAK Çimento Grubu'nun beş şirketi tarafından sağlandığına dikkat çeken Arık, ayrıca beton tesislerinde yıl boyunca 3 milyon metreküpü aşan hazır beton satışı olduğunu aktardı. Grubun bünyesindeki beş çimento şirketinin 2012 sonunda 1.1 milyar TL ciro elde ettiğinin bilgisini veren Arık, bu rakama OYAK Betonun cirosu da eklendiğinde OYAK Çimento Grubu'nun cirosunun 1.4 milyar TL'ye ulaştığını dile getirdi. Çimento şirketlerinin cirosunun yüzde 14'ünün ihracat gelirlerinden olduğunu ve başlıca ihraç pazarlarının Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkeler olduğunu ileten Arık, "OYAK Çimento Grubu bünyesinde 2012 sonu itibarıyla 3 bininin üzerinde direkt ve endirekt personel bulunuyor. Şirketlerimiz, bölgelerinin en yüksek vergi veren firmaları olmalarının yanı sıra, en fazla istihdam sağlayan şirketleri arasındadır" şeklinde konuştu. 


Verimliliği artırıcı yatırımlar yapıyor 



Verimliliği artırmak üzere Bolu ve Aslan Çimento'da atık ısıdan elektrik üretmek üzere yaptıkları yatırımlardan bahseden Güney Arık, "Her iki şirkette üretim sürecinde açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmeyi ve üretim için gerekli elektriğin yüzde 20 civarında kısmını bu yolla elde etmeyi planlıyoruz. Her iki yatırım da 2014'ün ikinci yarısında devreye alınacak ve her biri 20 milyon TL bütçe ile başladı. Bu yatırımlar sonrasında üretimin en maliyetli girdilerinden biri olan elektrikte ciddi tasarruf sağlamayı planlıyoruz" dedi. Yine Aslan Çimento'da bir yıldan uzun bir zamandır endüstriyel atıkları imha ederek bu yolla enerji elde ettiklerini anlatan Arık, şöyle devam etti: "Bölgedeki endüstriyel tesislerin bertaraf etmekte zorlandıkları' tehlikeli ve tehlikesiz tüm atıkları fabrikamıza kabul ederek fırında oluşan yüksek sıcaklıkta bertaraf edebiliyor, bölgeyi ve dünyamızı bu atıklardan kurtarmış oluyoruz. 


Aslan Çimento'da gerekli olan ısının da yüzde 20'sinden fazlası bu atıkların yakılması ile elde ediliyor. Bu projenin benzerini Bolu Çimento ve Ünye Çimento'da da hayata geçirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Son olarak uzun bir süredir Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kapasite artışı yatırımı yapmak üzere projeler yapıyor ve bunları grup çapında inceliyoruz. Bu çalışmamızın da sonuna gelmek üzereyiz." Çimento sektöründe ürünlerin genellikle standart olmasına rağmen OYAK Çimento Grubu olarak farklı ürünlere yoğunlaşarak her türlü ihtiyaca cevap vermeye çalıştıklarını belirten Arık, şunları söyledi: "2010 yılında devreye alınan ve Bolu Çimento'ya ait Ereğli tesisinde öğütülmüş cüruf üretimine başladık ve geçen üç yıl içinde bunu hazır beton pazarında yeni ve inovatif bir ürün olarak kabul ettirmeyi başardık. Bu aynı zamanda klinker üretiminin çevresel etkisini tamamen yok eden bir üretim şekli olduğundan karbondioksit emisyonunu ciddi şekilde azaltıyor. Öyle ki sadece geçen seneki üretimimiz ile 500 bin ton karbondioksit tasarrufu sağladık. Bu da 20 milyonun üzerinde ağacın bir yılda sağladığı oksijen miktarına denk geliyor. 

Dünya çapında üretimi kısıtlı olan beyaz çimentoyu da normal ve yüksek beyazlık oranları ile üretebilen Türkiye'deki iki şirketten biri  Adana  Çimento'dur. 


Öğütülmüş cüruf ve beyaz çimento gibi üretimi az ve zor olan çeşitlerde markalaşmayı başardık." Sektör açısından 2013'ün şu ana kadar olumlu bir tablo çizdiğini ileten Arık, bu olumlu gidişin konuttan çok altyapı projelerinden kaynaklandığını ifade etti. "Orta vadede inşâat sektörünün ve dolayısıyla hazır beton ve çimentonun Türkiye için önemli olduğunu düşünüyoruz" diyen Arık, 2013 sonu itibarıyla çimento iç satışlarında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artış beklediklerini bildirdi. Çimentonun, gerek halka açık şirketlerin çokluğu, gerekse rekabet hukukunun gelişmişliği sebebiyle Türkiye'de epey düzenli bir sektör olarak öne çıktığına dikkat çeken Arık, "Fakat hazır beton , sektöründe aynı düzeni görmekte zorlanıyoruz. Denetimlerin azlığı, çok fazla sayıda beton santrali olması, mali gerekliliklerin tam olarak yerine getirilmediğine ve kaliteden ödün verilebildiğine dair iddialar, sektörün saygınlığına gölge düşürüyor. r Hazır beton sektöründe denetimlerin sıklaştırılması gereğine inanıyoruz" ifadesinde bulundu. 



İstanbul İstiklal Gazetesi



Geri Dön