27 / 04 / 2024

Özelleştirilen limanların devir sözleşmeleri uzatılacak!

Özelleştirilen limanların devir sözleşmeleri uzatılacak!

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiği açıklandı. Kanun kapsamında bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri sonucunda imzalanan 49 seneden az süreli sözleşme sürelerinin uzatılması öngörülüyor.



Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiği açıklandı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kanun kapsamında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri sonucunda imzalanan 49 seneden az süreli sözleşme süreleri; başvuru yapılması ve sözleşmeden ortaya çıkan bütün yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi durumunda 49 seneye kadar uzatılacak.

Ek sözleşmelerde süre uzatımı, ek sözleşme bedeli ve ödeme şartlarına ilişkin konular haricinde, özelleştirme sözleşmesini değiştirecek herhangi bir hüküm bulundurulmayacak. Ek sözleşmeyle uzatılan süre, yatırım sürelerine ilave edilemeyecek. 

Ek sözleşme tutarının tespitinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'na göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş danışman şeklinde görevlendirilecek.

Özelleştirilen limanların devir sözleşmeleri uzatılacak!

Özelleştirme sözleşmesi tutarı, işletici/alıcı tarafından yapılan yatırım bedelleri, kapasite yükselişi ve özelleştirme sonrasında işletici şirket hisselerinin satışı söz konusu olmuş ise bu tutarlar ve diğer tüm veriler göz önünde bulundurularak, uluslararası değerleme standartlarına göre hazırlanmış değerleme raporlarıyla tespit edilen ek sözleşme bedeli, uzatım süresi ve diğer konular, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacak.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayı halinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca alıcı/işleticilere ilave sözleşme imzalanmak üzere üç ayı geçmemek üzere süre tanınacak. Talep durumunda bir defaya mahsus olacak şekilde ilk verilen süreyi aşmamak üzere ek süre tanınabilecek. 

Torba yasanın ilgili maddesi, şirketlere devredilen limanların ihalesiz olarak sözleşmelerinin 49 seneye uzatılmasına imkan sunuyor. Madde ile, limanlar 49 seneliğine şirketlere devrediliyor. Maddeye göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri sonucunda imzalanan 49 seneden az süreli sözleşme süreleri; başvuru yapılması ve sözleşmeden meydana gelen bütün yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi durumunda 49 yıla kadar uzatılacak.

Stokçuluğa ağır cezalar getirildi! Teklif TBMM Genel kurulunda yasalaştı!


Geri Dön