28 / 04 / 2024

Park Otel'e yürütmeyi durdurma kararı çıktı!

Park Otel'e yürütmeyi durdurma kararı çıktı!

İstanbul Beyoğlu'nda yapımına başlanan 1989 yılından bu yana kentin silüetini bozacağı gerekçesiyle pek çok kez inşaatı durdurulan Park Otel'e Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.



Şehir Plancıları Odası 2011'de onaylanan 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ye 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nı yargıya taşımıştı. Danıştay 6. Daire'de görülen davada yürütmeyi durdurma kararı alınmış, keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenecek bilirkişi raporunun alınmasından sonra nihai bir karar verileceği belirtilmişti. Bilirkişi raporu Şehir Plancıları Odası'nın itirazlarını doğrulamasına rağmen yürütmenin durdurulması kararı bozulmuş, bunun üzerine Şehir Plancıları Odası Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etmişti. Yapılan itiraz sonucunda Danıştay Dava Daireleri Kurulu, odanın itirazını haklı bularak yürütmeyi durdu. 


DAVA SÜRERKEN İNŞAAT BİTTİ 


Şehir Plancıları Odası istanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, "Bilirkişi raporu Park Otel'in silüeti bozan etkisi ve yapı yoğunluğu ile ilgili yürütmeyi itirazlarımızı doğruluyordu. Yürütmeyi durdurma kararı bilirkişi raporu lehimize olmasına rağmen kaldırılmıştı. Devam eden yargı sürecine rağmen inşaat tamamlandı. Bu tür mekansal projelerde, imar planlarına yönelik uygulamalarda yargı süreci tamamlanmadan uygulamanın sürmesi çok yanlış. Binanın yasal dayanağı olan planlar açtığımız davada iptal edilirse, Park Otel hukuksuz bir yapı olacak" dedi. Park Otel, Turizm Merkez Alanı olduğu ve imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlandığı için İstanbul 10. idare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz günlerde iptal edilen Beyoğlu koruma amaçlı imar planlarında yer almıyor. 



Birgün


Geri Dön