20 / 05 / 2024

Patronlara mektup gönderen SGK, asgari ücret konusunda neden uyardı?

Patronlara mektup gönderen SGK, asgari ücret konusunda neden uyardı?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Türkiye genelinde patronlara bir yazı göndererek, asgari ücret konusunda uyarıda bulunduğu iddia edildi.



ÖZELLİKLE DOKTOR, MÜHENDİS VE AVUKATLARDA

Kurum tarafından gönderilen uyarı yazısında, özellikle daha yüksek ücretle çalıştığı bilinen doktar, yönetici, mühendis, avukat, öğretmen, profesyonel sporcu ve antrenör gibi kalifiye meslekleri icra eden sigortalılara ait bildirimlerin düzenli olarak analiz edildiği, eksik ücret bildirimi yapıldığı tahmin edilen işyerlerinde denetim yapıldığı belirtildi.

Patronlara mektup gönderen SGK, asgari ücret konusunda neden uyardı?

Sosyal Güvenlik Kurumu, nitelikli personeline asgari ücret ya da asgari ücrete yakın maaşlar ödeyen işletmelere gönderdiği yazısında, “Gelirin eksik bildirilmesi konusunda denetimlerin her zaman yapılabileceği hususunu dikkate alarak, mağduriyetlerin oluşmaması açısından yükümlülüklerinizin eksiksiz yerine getirilmesinde hassasiyet göstermenizi bekleriz” ifadelerini yer verdi.

Özellikle yüksek maaşlı çalışanların asgari ücretten gösterilmesi konusu, iş mahkemelerinde en sık görülen davalar arasında yer alıyor.

Hukukçular, işçinin yüksek ücret almasına rağmen SGK primlerinin asgari ücretten ödenmesinin, çalışana gelecekte çok büyük zarar verdiği konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanlar bu duruma göz yuman çalışanların başta emekli ikramiyesi, emekli tazminatı ve emekli aylıklarının düşük çıktığını hatırlatıyor. Uzanlara göre ayrıca işçi işten çıktığı zaman açacağı işçilik alacağı davasında, kıdem tazminatı hesabı, ihbar tazminatı hesabı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi alacaklarının da asgari ücret üzerinden hesaplanmış olacağına dikkat çekiyor. 

SGK'da EYT mesaisi! Borçlanma başvuruları için ek mesai yapılacak! Şu saatler arasında başvurunuzu yapabilirsiniz!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön