16 / 05 / 2024

Petkim RES'i Alstom inşa edecek!

Petkim RES'i Alstom inşa edecek!

Toplam kurulu gücü 51 MW olacak ve ilk fazı tamamlandığında Petkim' in elektrik üretim kapasitesini yüzde 12 artıracak PetkimRES' in ilk fazı 2015 yılında tamamlanacak...




Toplam kurulu gücü 51 MW olacak ve ilk fazı tamamlandığında Petkim'in elektrik üretim kapasitesini yüzde 12 artıracak PetkimRES'in ilk fazı 2015 yılında tamamlanacak. 



Petkim, SOCAR Türkiye'nin "Petkim - Value Site 2023" vizyonu doğrultusunda "Rafineri - Petrokimya - Enerji - Lojistik Entegrasyonu" kapsamında gerçekleştireceği PetkimRüzgar Enerjisi Santrali yatırımı için Alstom ile anahtar teslimi bir anlaşma imzaladı. Petkim Aliağa'da düzenlenen imza törenine SOCAR Türkiye ile Alstom Türkiye'nin üst düzey yöneticileri katılırken imzalan SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Alstom PovverRüzgâr İşkolu Proje Direktörü LaurentVerdierve Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin attı. 


Anahtar teslim kontrat bedeli yaklaşık 55 milyon avro olan 51 MWlık kurulu güce sahip Petkim RES,  İzmir  Aliağa'daki Petkim Yarımadasına inşa edilecek ve tesislerin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutacak. Yarımadanın yenilenebilir enerji kaynağı olacak olan PetkimRES'in ilk fazı, 2015 yılında ve ikinci fazı da 2016'da işletmeye alınarak yatınm tamamlanacak. 

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında "Petkim Value - Site" vizyonu çerçevesinde Türkiye'nin Enerjisi' olmayı hedefleyen SOCAR Türkiye'nin, Petkim Yarımadası'ndaki yatırımlarını birer birer hayata geçireceğini dile getiren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; "Eneıji üretimimizi çeşitlendirecek Petkim RES, uzun vadeli yatırım planlarımız sonucunda oluşturmak istediğimiz entegre değer zincirinin önemli bir halkasını temsil ediyor. SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası'nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. Ülkemizin enerji stratejisinin en başında gelen yenilenebilir enerjiye destek konusunda SOCAR Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Yaklaşık 55 milyon avro yatırım bedeliyle ilk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası'ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye'nin yemlenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. 

Yatınm kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. SOCAR Türkiye olarak Alstom'arüzgar enerjisi alanındaki bilgi ve deneyimlerini PetkimRES'e yansıtacak olmalarından ötürü teşekkür ediyoruz" dedi. 

Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin projeyle ilgili olarak: "PetkimRüzgar Santrali için kullanacağımız Alstom ECOIOO platformunda yer alan ECO 110 türbinleri, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel bir uyum sağlıyor, bu uyum sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye'nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz" dedi. 


Santral için her biri 3 MW gücünde Alstom EC0110[1] türbinleri kullanılacak. İki fazda anahtar teslimi olarak insa edilecek santral için dokuz adet türbin aracılığı ile 27 MW (9x3 MW), ikinci fazında ise sekiz adet türbin aracılığı ile 24 MW (8x3 MW) güc elde edilecek. Santral tamamlandığında yaklaşık 200 GWh enerji üretebilecek. Anahtar teslimi RES Projesi olarak insa edilecek olan santralin tüm inşaat, tedarik ve mühendislik çalışmalarını yürütecek olan Alstom, ayrıca santrale 15 yıl boyunca servis ve bakım hizmeti de sunacak.Alstom daha Önce Petkim Aliağa Kojenerasyon Santrali için buhar türbini temin etmişti. 



Hürses Gazetesi 



 


Geri Dön