30 / 04 / 2024

Petrolde zam furyası! Fiyatlar neden artıyor? Sebepleri bir bir sıralandı!

Petrolde zam furyası! Fiyatlar neden artıyor? Sebepleri bir bir sıralandı!

Petrol fiyatlarındaki artış ile beraber akaryakıt fiyatları zamlandı ve enflasyon korkusu büyüdü. Peki, petrol fiyatları neden zamlanıyor? Artık nereye kadar devam edecek ve ekonomiye etkileri ne olacak? İşte detaylar...



Petrol fiyatları son zamanlarda varil başına 90 doların üzerinde seyrederek son 10 ayın en yüksek seviyelerine erişti. Petrol fiyatlarındaki zam yüzünden akaryakıt fiyatları da arttı.

Son yapılan zam ile beraber benzinin litre fiyatı 38,52 TL seviyesine yükseldi. Motorin ise birçok kentte 40 liranın üzerine çıktı. Petrol ve akaryakıttaki zam küresel çapta enflasyona ilişkin korkuları tekrar ateşledi.

Petrolde zam furyası! Fiyatlar neden artıyor? Sebepleri bir bir sıralandı!

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİ

Peki, petrol fiyatların son zamanlarda neden artıyor?

Sözcü gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretimi kısıtlamaya ilişkin kararları petrol arzının düşmesine ve stokların azalmasına neden oldu. Riyad ve Moskova önceki hafta üretim ve ihracat kesintilerini bu yılın geri kalanı için uzattığını duyurdu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve OPEC, yakın dönemde, kesintilerin devam etmesinin bu yıl petrol piyasalarında açık yaratacağına ilişkin yeni öngörüler yayınladı. IEA bu hafta konuya yönelik yaptığı açıklamada, “Suudi-Rusya ittifakı petrol piyasalarında zorlu bir mücadeleye sebep oldu” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan ABD gibi büyük enerji tüketicisi ülkelerde mali şartların beklenenden daha iyi seyretmesi, bu yılda global petrol talebinde yeni rekorların yaşanmasına sebep oldu. Dünyada 2023 senesinde günde benzersiz bir şekilde 101,8 milyon varil petrol tüketilmesi öngörülüyor.

Washington merkezli Eurasia Group analistlerinden Raad Alkadiri konu ile ilgili olarak, “Petrol talebinin istikrarlı olması ve Suudi Arabistan ile OPEC’in gerçekleştirdiği arz yönetimi, haziran ayından bugüne kadar piyasa duyarlılığında büyük bir dalgalanmaya sebep oldu” şeklinde konuştu.

Petrolde zam furyası! Fiyatlar neden artıyor? Sebepleri bir bir sıralandı!

FİYATLAR DAHA NE KADAR YÜKSELEBİLİR?

Öte yandan, Brent ham petrolü, perşembe günü varil başına 93,70 dolara çıktı. Batı Teksas Ham petrolü ise 90,16 dolara yükseldi. Her iki gösterge de bu yılın maksimum seviyelerine ulaştı. Brent petrol hazirandan bugüne yüzde 25’ten fazla yükseldi.

Birçok analist, güçlü talep, sıkışık arz ve Amerikan yönetiminin fiyatları sınırlayacak araçlarının olmaması gibi nedenlerle petrolün önümüzdeki haftalarda 100 doları aşabileceğini tahmin ediyor.

Enverus Intelligence Research analisti Al Salazar, “Global petrol talebi rekor seviyelerde ve OPEC buna karşın üretimi kesiyor. Ham petrol ve ürün stokları kısmen daha düşük. Basit matematik Brent petrolün 100 dolar olması demek” ifadelerini kullandı.

Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!

Harcama rekoru kırıldı! Banka ve kredi kartıyla en çok nerelerde harcama yapıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem ve kentsel dönüşüm konusunda bombayı patlattı! Detayları peş peşe açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön