19 / 05 / 2024

Plus Flats'te 138 bin dolara doğal yaşam alanı!

Plus Flats'te 138 bin dolara doğal yaşam alanı!

Mika İnşaat beşinci konut projesini Sarıyer sırtlarındaki Koç Üniversitesi'nin hemen yanında uygulamaya koydu



Boğaziçi Üniversitesi mezunu üç mühendis, 2005 yılında kurdukları Mika İnşaat adlı şirketiyle hayallerindeki konut projelerini peş peşe hayata geçiriyor. Çekmeköy, Etiler, Kozyatağı ve Mecidiyeköy'ün ardından beşinci konut projesini Sarıyer sırtlarındaki Koç Üniversitesi'nin hemen yanında uygulamaya koyan bu genç mühendisler, kendi evlerinde olmasını istedikleri her unsuru Plus Flats adını verdikleri yeni projelerine taşımış. Böylece, fiyatların 138 bin dolardan başlayan bu `Yeşil Bina' konseptindeki projede, güneş pilleriyle daha az enerji kullanımını, yağmur suyu toplama sistemiyle daha az su tüketimini, gün ışığından da azami faydalanılarak, doğal yaşam alanı oluşturma hayallerini gerçekleştirmeyi hedeflemişler. Projede 53-197 metrekare arası 1+1'den 4+1'e kadar farklı büyüklüklerde 27 daire bulunuyor. Mika İnşaat Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Beydoğan ile `Niş bir proje olarak değerlendirdiği Plus Flats'i konuştuk.


* PLUS FLATS projesini anlatır mısınız? (mevkii, alan büyüklüğü, konut sayısı, kaç katlı, yeşil alan oranı vs...)
Sloganımız:

PLUS FLATS projemiz İstanbul'un yapılaşma oranı en düşük bölgelerinden Sarıyerin yukarı sırtlarında, Rumeli Feneri Yolu üzerindeki Koç Üniversitesine gelmeden hemen önce bulunan  nezih siteler bölgesinde  yer almaktadır. Orman ve kısmi olarak Karadeniz manzaralı olan 8 katlı binamızda 27 daire bulunuyor. Toplam 5500 metrekare inşaat var.  Binamız alanımızın sadece %35 ~40 mertebelik bir kısmına oturuyor. Onun dışında otopark ve yeşil alan , park parselleri ile çevirilidir. 
Bu projeyi tasarlarken kendi oturmak istediğimiz bir evde, nelere sahip olmalıyız diye hayal ettik ve de hayal ettiklerimizi gerçekleştirdik: 

Hayallerimiz:
1. Daha ekolojik bir yaşam (Doğal kaynakların değerini bilen, çevresini koruyan bir anlayış ile yaşamak ve çocuklarımıza daha iyi bir miras bırakmak istiyoruz.)
2. Daha konforlu bir yaşam (İstanbul'un yoğun yaşam temposundan uzaklaşıp evimizdeki ince detayların keyfini sürmek ve huzur bulmak istiyoruz.)
3. Deprem endişesini hissetmeyeceğimiz daha güvenli bir yaşam (Zamanımızın yarısından fazlasını geçirdiğimiz evlerimizin beklenen İstanbul Depremine karşı güvenilir olmasını istiyoruz.)
4. Daha sağlıklı bir yaşam (İstanbul yoğun yaşam temposunda yorgun düşen bedenlerimizi bol oksijen ve spor ile dinçleştirmek istiyoruz.)
 
Gerçekleştirdiklerimiz
1. PLUS FLATS'te "Yeşil Bina" uygulamalarının öncüsü oluyoruz.
o Güneş pilleri ile daha az enerji kullanımı
o Yağmur Suyu Toplama Sistemi ile daha az su tüketimi
o Gün ışığından azami faydalanarak daha doğal bir yaşam alanı
 
2. PLUS FLATS'te detaylarla kalite çıtasını yükseltiyoruz.
o Yerden ısıtma, klima altyapısı, gömme kasa, entegre alarm...
o Kapalı otopark, güvenlik, jeneratör, metal çatı kaplaması...
o Küçük ayrıntılarla donatılmış, yenilikçi, özgün mimari
 
3. PLUS FLATS'te deprem endişesini ortadan kaldırıyoruz.
o İstanbul'un deprem riski en düşük bölgesinde
o Boğaziçi Üniversitesi tarafından onaylanmış Statik Proje
o Mühendislik altyapısına sahip Mika'nın titiz inşaat süreci
 
4. PLUS FLATS'te sağlığınıza değer veriyoruz.
o Sadece 5dk.'da Boğaz'da veya ormanda yürüyüş imkanı
o Bina içerisinde spor salonu
o Yüzlerce hektar ormandan gelen bol oksijen ile tertemiz hava 
 
 * Neden bu ismi tercih ettiniz?
PLUS FLATS -  Artı daireler manasına gelmektedir. Bu projemiz birçok artılarla dolu olduğu için  isim olarak bu bu isim öne çıktı. Artının pozitif etkisini de ismiyle arkasına olmuş oldu projemiz.  
* Peki sizce PLUS FLATS'in diğerlerinden en öne çıkan farklı yapısı nedir?
-Deprem konusunda endişeleri ortadan kaldıran yapısı. 
 
-Konutta LEED "Yeşil Bina" Kriterleri dikkate alınarak dizayn edilip hayata geçirilen ilk Türk Konut Projesi olması.   
 
* Konutların özellikleri?
Konutlarımızda, hitap ettiği müşteri kitlesinin tüm beklentilerini karşılayacak konfor ortamını yarattık. Bunun için projemizde standartların dışında değer katacak özellikleri kullandık. Aşağıda sayabileceğimi gibi özellikler binamızın konfor, güvenlik ve rahatlık bakımından kullanıcısına hitap eden belli başlı özellikleridir:
Yenilenebilir enerji - çatıdaki güneş pilleri kullanılarak bina ortak alan aydınlatmasının elektriğini üreten sistem
Yerden ısıtma ve yoğuşmalı bireysel kombi sistemi ile çok daha düşük enerji tüketimi
Akıllı güvenlik sistemi -  Hırsızlık, yangın, su baskını ve gaz kaçağı durumlarında otomatik devreye giren, gerektiğinde su ve gazı  kesen, şifreli, entegre alarm
ankastre beyaz eşya ürünleri
Klima / İklimlendirme
Jeneratör
Su Deposu, Hidrofor
Çatı penceresi vasıtasıyla daha aydınlık mahaller
Her daireye ait kapalı  otoaprk
Yine her daireye ait depo
Çift alternatif sunulacak mutfak dekorasyonu
Sürülebilir panellerle salondan ayrışabilen ister kapalı ister açık kullanılabilen mutfaklar
 
* Konutların büyüklükleri nedir? Kaç çeşit konut var?  
10 çeşit konut var. En küçüğü 53m² en büyüğü 197m² olmak üzere 1+1'den 4+1'e kadar çeşitli dairelerimiz satışta olacaktır. 

* Satışlara ne zaman başladınız? Yüzde kaçı satıldı. İlgi nasıl?
Satış ofisimiz ve satış faliyetlerimiz Haziran son haftası gibi devreye girmiş  olacak. 

* Sosyal ve ortak alanlarda neler var? 
Binamızın bünyesinde, kondisyon aletlerinden ağırlık çalışma istasyonlarına kadar geniş bir yelpazeye sahip bir spor salonu olacaktır. 

* Kimlere yönelik bir proje bu? Gelir durumu açısından...
Hayatını keyif ile yaşamayı hedef almış, çevresel konularda duyarlılığa sahip ve de belki de en çok İstanbul'dan ayrılamayan ama deprem yüzünden yatağında rahat uyuyaman kişilere hitap ediyor projemiz.
Genelde Mika'yı  ve yaptığımız niş projeleri yüksek kültür seviyesinde, aldığı malın değerini bilen bir kitle tercih etmektedir.
Ama özelde Levent - Maslak bölgesinde çalışan kesimin ve Koç üniversitesi ile alakalı kimselerin daha çok ilgisini çekeceğini düşünmekteyiz.
Açılacak Sarıyer tüneli ile, ve metro hattının Sarıyer bölgesine hizmet edilecek şekilde Hacıosmana kadar uzatılması ile, bir de düşünülen 3.köprü güzergahı ile Sarıyer yatırımlık da gözde bir yer konumunu alıyor.  

* İnşaat şirketinin isme Mika galiba. Şirketle ilgili bilgi de verir misiniz?
Boğaziçi Üniversitesindeki yıllarımızda hedeflediğimiz Mika'yı, sektördeki ve iş  yaşamındaki tecrübelerimizi de yanımıza alarak 2005 yılında hayata geçirdik. Kuruluşun hemen ardından 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Çekmeköy, Etiler, Kozyatağı ve Mecidiyeköy gibi bölgelerde konut üretiminde bulunduk.
Şirketimizin en öne çıkan özelliğinin kurumsal ama hantallıktan uzak, dinamik yapısı olduğuna inanıyoruz. Ayrıca üç inşaat mühendisinden oluşan kuruluş ve yönetim kadromuz ile bildiğimiz işi yapmanın keyfini yaşıyoruz. Gerçek profesyoneller tarafından hayata geçirilen inşaat projelerinin de hem kısa vadede hem de uzun vadede yüksek konfor ve güvenlik beklentilerinden dolayı daha çok tercih edileceğine inanıyoruz.   

* Emlak sektörü nü genel olarak 2009'da nasıl görüyorsunuz? Durgunluk aşılacak gibi mi? 
Emlak sektöründeki durgunluk, bu küresel krizden çok önce başladı ve yaklaşık 1 ~ 1,5 senedir devam etmektedir. Ama böylesine genç nüfusun olduğu ve kaliteli konut stoğunun eksik olduğu ülkemizde krizden de en önce çıkacak sektörün inşaat sektörü olacağına inanmaktayım. Türkiyedeki krizlerden çıkışlarda her zaman bu gözlemlenmiş ve inşaat sektörünün lokomotif sektör olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Hatta dünyada da şu sıralarda krizden kurtulmak için devletler yatırımlara geniş bütçeler ayırmakta ve öncelikli olarak inşaat sektörü bu yatırımlardan pay almaktadır.

Tüm bunların yanı  sıra İstanbul'daki olası deprem senaryosu gerçeği mevcutken, insanların fırsat ve bütçe bulduklarında yapmayı ilk planladıkları da daha güvenilir yapılarda yaşamlarını devam ettirmek için kaliteli konut alımıdır. Bu da her zaman için İstanbul'da sürekli bir yenilenme ihtiyacını beraberinde getirmektedir.

Unutmayalım ki en son 2007 yılında yenilenen "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında yönetmeliğindeki dizayn kriterlerini sağlayan konut oranı, toplam konut oranının %1'i - %2'si seviyelerindedir.
Finanskent eğer türkiyeye yapılırsa yanı başına konutlar yapılacak trafiğe bulaşmayacaklar. Eğelecekleri yerler olacak. Ancak bu yapılırsa sorursuz olur. Büyükdere caddesinde trafik sürekli kapalı, ataşehir şu an için sakin ama Sabiha gökçenin dış hatlar terminali açılınca korkunç bir potansiyel olucak. Bütün bunları üst üste koyunca bu kentin yapısı finanskenti kaldırmas. Ama hükümet bunun için uygun lokasyonlar uygun prjeler geliştirirse olabilir. İstanbulda toplu ulaşım geriye gidiyor. Metrobüsle atak yapıldı ama hala metro yatırımları yerinde sayıyor. Yılda 50 kmlik metro yapılması gerekiyor. Ön görülen 1000 km. 20 yılda ancak bitirilir. Bu yoğunlukta bu nüfusta hafif raylı ulaşım sistemi olmadan kentin rahatlamasından bahsedemeyiz. Fanteziden ileriye gitmez.
Tokinin  çok başarılı  olduğu bir alan var alt gelir grubunu konut sahibi yapma konusu. Ama kentleşme planlaşma konusunda tokinin eli konu bağağlı. Çünkü  sivil toplum kuruluşları dava açıyor ve yürütme durduruluyor. 60 bin konutluk uydukentin yapımı 21006da başlicaktı 2009-10da yaşam başlıcaktı ama açılan davalar bir türlü bitmedi. Tokinin istanbulda yapacağı çok iş var daha. Anadolu yakası çok ciddi bir baskı altında son parsellerde inşaat var. Tokinin en az kayabaşı büyüklüğünde bir uydukent düşünmesi gerekiyor Anadolu yakası için. Tokinin yaptığı modeller açısındanv e gelişme yöntemleri açısından paristen newyorktan teklifler gelir ama istanbulda çok ciddi alt yapı problemleri var en ufak fırtınada karda hayat felç oluyor. Alt yapısı iyi uydukentler geliştirmesi gerekiyor. 

Önümüzdeki hafta piyasalar çok iyimser görünüyor ama bir de karamsar tabloya bakmak gerekiyor. Ev alacakların çok dikkatli olması gereken bir döneme giriyoruz. Önümüzdki dönem tüketicilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Bunları değerlendirelim.
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet Emlak

Geri Dön