02 / 05 / 2024

Portekiz'de konut satın alarak AB vatandaşlığı fırsatı!

Portekiz'de konut satın alarak AB vatandaşlığı fırsatı!

Türk yatırımcılar son yıllarda Avrupa vatandaşlığı edinimi için Avrupa'da konut satın almaya yöneldi. 



Son zamanlarda Türk yatırımcılar, Avrupa’da konut almaya yöneldi. Bunun nedenleri arasında öncelikle Euro geliri elde etmek ve ailece Avrupa vatandaşı olma fırsatı yer alıyor. Portekiz ve Türkiye arasındaki çifte vatandaşlık anlaşmasından dolayı, bir Türk yatırımcı için Portekiz’den konut satın alma yoluyla aile fertlerini de kapsayarak tüm Schengen ülkelerine açılmak ayrıcalıklı bir fırsat oldu. . Bu fırsatın ismi Golden Visa. Peki, Golden Visa avantajları ve şartları nelerdir? Bilmemiz gereken güncel değişiklikler nelerdir? Sürecin adımları nasıldır? Nereden başlamalı ve nasıl güvenle ilerlemeli? İşte detaylar...

Golden Visa yatırımcıya ve ailesine ne sağlıyor?

Portekiz, Golden Visa (Altın Vize) programını 2012 hayata geçirdi. 2020 Aralık sonu itibariyle 452 T.C vatandaşı ailesiyle birlikte Portekiz Golden Visa’ya başvurdu. Türkiye, Çin ve Brezilya yatırımcılarının ardından hemen 3. sırada yer alıyor. Golden Visa programı yatırımcının, Avrupa vatandaşlığı yolunda aşama aşama ilerlemesine yardımcı oluyor. Bu program öncelikle beş yıl boyunca, tüm aileye Portekiz’de oturum imkânı veriyor. Bu zaman zarfında tüm Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat mümkün. Bu oturum izni alındıktan sonra, Golden Visa 5 yıl sürüyor. Beş yılın sonunda, yatırımcıya iki seçenek sunuluyor: 

A. Ailece süresiz oturum almak; 
B. Ailece Portekiz vatandaşlığına başvurmak. 
A Seçeneğiyle ilerlenirse, tüm Schengen ülkelerinde yaşamak, çalışmak ve okumak haklarından ömür boyu yararlanılıyor.
B Seçeneği ise yukarıdaki haklara ek olarak herhangi bir Portekiz vatandaşı gibi, seçme ve seçilme hakkıyla beraber nesiller boyu bu hakları devretme imkânı sunuyor. 


Bu haklara sahip olmak için temel olarak minimum €350.000 tutarında yatırım yapılması isteniyor. Bu tutara Portekiz hükümetine verilen harçlar ve yatırıma bağlı masraflar da dahil ediliyor. Ayrıca yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunma zorunluluğu var. Altıncı yılda yatırımı satıp, kapitali ülke dışına çıkarmak mümkün. Buna karşılık, edindiğiniz haklar ömür boyu veya nesiller boyu devam ediyor. Portekiz Altın Vizesinin şartları ve sağladıkları, diğer Avrupa ülkeleri arasında şüphesiz en uygunu.

AB Vatandaşlığına ek olarak yatırım getirisi 

Portekiz hükümetinin yatırımcıya tanıdığı bu haklara ek olarak yatırımcının 5 yıl boyunca gelir elde etmesi de mümkün. Böylece önceki masrafların da karşılanması söz konusu oluyor. Bunun için yapılan yatırımın nereden olduğu, ne gibi getiri olanakları sağladığı, satma durumunda imkânların neler olduğu gibi başka soruları da içeren bir analiz gerekiyor. Tüm Golden Visa yatırımcılarına profesyonel bir danışmanlıkla ilerlemelerini öneriliyor. Euporto, doğuştan Portekizli/Türk olmasıyla Portekiz gayrimenkul piyasasını aktörleri ve ürünleriyle birlikte iyi bilmesi Avrupa’da 20 yılı aşkın bir süredir finans ve gayrimenkul deneyimi ile Türk yatırımcılara en iyi yatırımı yapmaları konusunda danışmanlık veriyor.

Önce yatırıma karar vermeli 

Bilmediğiniz bir ülkede yatırıma karar vermek kolay bir süreç değil. Bu kararı, Portekiz yatırım piyasasına ve Golden Visa sürecine hâkim kişilere danışarak yapmanız gerekir. İster yatırım fonu olsun ister konut, doğru bir yatırım yapmak için farklı seçenekleri değerlendirmek oldukça önem arz ediyor. Süreci yatırımcının kendisi yönetmelidir. Tek bir ürünle değil, farklı ürünlerin avantajları ve zayıf yönleriyle, o yatırımcının önceliklerine göre bir süreç izlenmelidir. Kimi yatırımcılar sadece AB vatandaşlığı için bu yatırımı yaparken, kimileri de tamamen ailece taşınmayı, ya da tatillerde değerlendireceği ikinci bir ev almayı hedefleyebiliyor. Kimileri ise sadece yüksek Euro gelire odaklanabiliyor. Kişisel tercihler farklı gruplarda yatırım seçeneklerini değerlendirmeyi gerektiriyor. Bu yüzden, yatırımcıların karşılaştırabilecekleri seçeneklere sahip olmaları ve güvenle ilerlemeleri gerekir.

Portekiz de konut satın alarak AB vatandaşlığı fırsatı!

Yeni yasa değişikliği: Haziran 2021 


 Portekiz Parlamentosu Golden Visa ile ilgili çok önemli bir değişiklik kararı aldı. Yasa değişikliğinin Haziran 2021’den sonra yürürlüğe geçmesi bekleniyor. Bu yasaya göre, bu tarihten sonra Portekiz’in kıyı şeridinden konut alarak Golden Visa’ya başvurmak artık mümkün olmayacak. Kısaca Lizbon, Porto ve Algarve Bölgesi’nden konut almak Golden Visa’ya başvurmak için yeterli olmayacak. 2022’den itibaren Golden Visa’ya uygun konutlar Portekiz’in nüfus bakımından seyrek olan iç bölgelerinde projelendirilecek. Bunda amaç, Portekiz’in iç kısımlarına dinamizm getirmek. Bu önemli değişiklik, Golden Visa’ya başvurmak isteyen yatırımcılarının bir an önce harekete geçmeleri gerektiğine işaret ediyor. Lizbon, Porto ve Algarve Bölgesi gibi marka değeri yüksek, Euro getiri ve yaşam kalitesi bakımından kendini kanıtlamış lokasyonlardan gayrimenkul yatırımı yapma imkânı için geri sayım başladı. Temmuz 2021’den önce Golden Visa başvurusunun sisteme online olarak girişlerinin yapılmış olması elzem. Bunun yapılabilmesi için 3 ay önceden harekete geçmek gerekli çünkü yatırıma karar vermek, resmî belgelerin hazırlanması, vergi numaralarının alınması, banka hesabının açılması, para transferi, gayrimenkulün rezervasyon tutarının gönderilmesi, ön sözleşmenin yapılması, tapu işlemleri vesaire gibi aşamalar vakit alacaktır. Hem pandemi dönemi hem de yasa değişikliği nedeniyle kısıtlı zaman kalmasından dolayı yığılmayı da göz önünde bulundurarak 3 ay gibi bir zamanı ön görmek işlemlerin sonuçlanmasını garanti edecektir. Buna göre, Golden Visa yatırımcılarının Mart sonu harekete geçmeye hazır olmaları gerekiyor. 

Portekiz de konut satın alarak AB vatandaşlığı fırsatı!


Pandemi döneminde süreç

Pandemi nedeniyle Golden Visa süreçlerini ertelemeyi tercih etmiş yatırımcılar için de kolaylık sağlandı.Buna göre; Golden Visa başvurusunun yapılması için Portekiz’e gitmek gerekmiyor. Portekiz Yabancılar ve Sınır Hizmetleri (SEF) başvurudan en az üç ay sonra yatırımcıyı ve aile fertlerini biyometrik verileri için Portekiz’e davet edecektir. İşlemlerin başlatılması için Portekiz’e gitmek gerekmiyor. Böylece Pandemi döneminde seyahat engeli, son Lizbon, Porto ve Algarve yatırımcılarına engel olmuyor. Golden Visa adaylarına bu fırsatı değerlendirmelerini öneriliyor. Her ne kadar Temmuz 2021’den 2022’ye kadar bir geçiş süreci ihtimali gündemde olsa da Golden Visa minimum tutarın artırılması ve elde kalan konutlar üzerinden seçeneklerin daralması ihtimaller dahilinde Portekiz Golden Visa piyasasında T.C yatırımcılar dışında, Çin, Brezilya ve Rusya’dan yatırımcılar bulunuyor. Ayrıca, söz konusu üç bölge, Avrupa’dan İngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere bazı vergisel avantajlar nedeniyle pek çok yatırımcı çekiyor. Bitiş çizgisine yaklaştıkça, Portekiz Golden Visa piyasası da dinamizm kazandı.

Portekiz Altın Vize ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Euporto'nun web sayfasını ziyaret edip, formu doldurarak ücretsiz bire bir görüşme oluşturabilirsiniz.
 

AB ülkelerinde konut fiyatları yükseldi!

Gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlıkta sınır 500 bin dolara çıkabilir!


Geri Dön