29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Halet Çambel'in Kırmızı Yalı'sı 2 milyon dolara restore edilecek!

 Prof. Dr. Halet Çambel'in Kırmızı Yalı'sı 2 milyon dolara restore edilecek!

Arkeoloji alanında dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel' in Boğaziçi Üniversitesi'ne bağışladığı İstanbul Boğaz'ındaki Kırmızı Yalı'nın restorasyonu yaklaşık 2 milyon dolara mal olacak...



Arkeoloji alanında dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel'in Boğaziçi Üniversitesi'ne bağışladığı Kırmızı Yalı'nın restorasyonu yaklaşık 2 milyon dolara mal olacak. Yalının restorasyon süreci ile 8 dönümlük bahçesindeki peyzaj çalışmaları ise bu yıl sonunda başlatılacak. Araştırma merkezine dönüştürülecek tarihi yalı, Halet Çambel-Nail Çakırhan Arkeoloji, Geleneksel Mimarlık ve Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi adıyla hizmet verecek. YÖK tarafından da onaylanan projenin yürütücülerinden olan Doç. Dr. Paolo Girardelli, "Halet Çambel gerçekten anıt gibi biriydi. Kırmızı Yalı, onun adına yakışır bir araştırma merkezi olacak" dedi. Geçen ocak ayında 97 yaşındayken yaşamını yitiren ünlü arkeolog Çambel, yarım asırdan fazla yaşadığı Kırmızı Yalı'yı 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne bağışlamıştı. Arkeoloji ve mimarlık tarihi konularında akademik çalışmaların yapılacağı yalı, içindeki binlerce belge, eşya ve kitap arşivleri de korunarak restore edilecek. Büyük bir titizlikle hazırlanan projenin onaylanmasının ardından yalıdaki envanter çalışması başlatıldı. Yalıdaki eşya, kitap ve belgelerin tümü tek tek kayıt altına alınıyor. Doç. Dr. Girardelli, yalının günümüze dek tamamen dokunulmamış halde kalmasının bir mucize olduğunu belirterek, "Çok dikkatli ve çok titiz çalışıyoruz. Yalı içindeki malzeme ve eşyaların envanterini çıkarıyoruz. Arşiv sınıflandırılıyor.Bahçedeki su yolları ve sarnıçları da yaşatmak istiyoruz. Bahçedeki ağaçlar bile tek tek sayıldı" dedi. 


YARIM ASIR BURADA YAŞADI

İstanbul Arnavutköy'deki yalı, ocak ayında 97 yaşında kaybettiğimiz Prof. Dr. Halet Çambel ve ailesi tarafından 1930'lardan beri kullanılıyordu. Çambel ve eşi yarım asırdan fazla bu yalıda yaşamıştı.


Mesut Altun-Sabah Gazetesi


Geri Dön