Kırmızı et üretimi 2 milyon tonu geçti rekor kırdı!
Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yıl yüzde 12,3 oranında artarak 2 milyon 191 bin 625 tonla rekor seviyeye ulaştı. Ancak bu artışa rağmen et fiyatları hız kesmedi.
Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen son yıllarda bu özelliğini kaybetmeye başladı. Tahıl ve bakliyat ithal eden ülke konumuna geçen Türkiye son yıllarda kırmızı et arzında da sıkıntılar yaşamaya başladı ve fiyatlar anormal şekilde yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2022 yılına ilişkin kırmızı et üretim istatistikleri ise az da olasa ümit verici çıktı. Çünkü açıklanan rakamlara göre geçen yıl kırmızı et üretiminde yaşanan artışla birlikte rekor düzeyde bir rakama ulaşılmış.
2021 yılında kırmızı et üretimi 1 milyon 950 bin ton iken 2022’de bu rakam 2 milyon 191 bin tona çıktı. Artış yüzdesi ise 12,3 oldu. Bu artışla birlikte 2001 yılından bu yana ilk defa 2 milyon tonun üzerinde kırmızı et üretimi gerçekleşti.
Yaşanan üretim artışının dağılımı ise şöyle oldu. Sığır eti üretimi 1 milyon 572 bin 747 tona, koyun eti üretimi 489 bin 354 tona, keçi eti üretimi 115 bin 938 tona, manda eti üretimi de 13 bin 586 tona ulaştı.
Son 10 yıldaki kırmızı et üretim rakamlarına bakıldığında, toplam kırmızı et üretiminin 2013 yılında 1 milyon 99 bin 81 ton iken 2022'de 2 milyon 191 bin 625 tona çıktığı görüldü.
2022 yılında toplam kırmızı et üretiminin içerisinde yüzde 71,8'le sığır eti ilk sırayı alırken, yüzde 22,3'le koyun eti ikinci, yüzde 5,3'le keçi eti üçüncü ve yüzde 0,6 ile manda eti dördüncü sırada yer aldı.
Kırmızı et üretim tahmini şöyle hesaplanıyor. Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması'ndan elde edilen demografik verilere dayalı belirlenen "kasaplık güç oranı" ile hesaplanan "iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı" ve "ithalattan kesilen hayvan sayısı"nın ortalama karkas ağırlıklarıyla çarpılması ile ortaya çıkıyor.