Prof. Dr. İsmail Demir Kimdir? Prof. Dr. İsmail Demir ne iş yapıyor?
Prof. Dr. İsmail Demir kimdir? Prof. Dr. İsmail Demir kariyeri ve eğitim durumu nedir? Prof. Dr. İsmail Demirı'nın kim olduğu ve Prof. Dr. İsmail Demir'nın hangi alanlarda görevler aldığı ve eğitim durumu hakkında merak edilenler. Prof. Dr. İsmail Demir'nın eğitim durumu, kariyeri ve tüm ayrıntılar.
Prof. Dr. İsmail Demir Kardemir Yönetim Kurulu Başkanıdır. Prof. Dr. İsmail Demir 1960 Elazığ'da doğmuştur. İlk öğrenimini Ankara ve Eskişehir, Orta ve Lise öğrenimini Eskişehir'de tamamlamıştır. Demir, 1977 senesinde İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünde başladığı üniversite eğitimini 1982 yılında Uçak Mühendisi olarak bitirmiştir.
Sonrasında, Yüksek Lisans öğrenimine başlarken Uludağ Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev almıştır. Bir yıl sonra İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görevde bulunmuş. Bir yıldan az süren bu görevi sırasında kazandığı MEB bursu ile ABD'ye yüksek lisans ve doktora öğrenimi için gitmiş ve sonrasında 1987 yılında Michigan Üniversitesi Uygulamalı Mekanik bölümünden Yüksek Lisans diploması aldı.
EĞİTİM DURUMU HAKKINDA
Akabinde Purdue Üniversitesi Uzay ve Havacılık dalında Yüksek Lisans diploması alarak mezun oldu. 2003 yılı sonunda yönetimin daveti üzerine Türkiye'ye dönerek Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı bünyesinde Eğitim Başkan'ı olarak görevde bulunmuş.
Nisan 2005 'te ise THY’de Teknikten Sorumlu Genel Müdür yardımcılığı görevine başlamış sonrasında Mayıs 2006’da THY Bakım Onarım biriminin THY’den ayrılarak ayrı tüzel kişiliği olan bir firma olarak yapılanmasını sağlamıştır ve firmanın ilk Genel Müdürü olmuştur. THY Teknik (Turkish Tecnic) olarak marka oluşturup, çeşitli yatırım ve projelerle THY dışında diğer şirketlere de hizmet veren dünya çapında bir uçak bakım onarım şirketi yapılandırdı. Bu çabalar neticesi THY Teknik kısa sürede dünyadaki en iyi 10 uçak bakım onarım şirketi (MRO) arasına girmeyi başardı ve Avrupa'nın en iyi uçak bakım-onarım şirketi (MRO) seçilme başarısını gösterdi.
2014 senesine kadar THY Tekniğin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak devam ettirdiği bu görevi zamanında Amerikalı Pratt&Whitney Motor firması ile 150 Milyon ABD doları sermayeli Türk Motor Merkezi (Turkish Engine Center), Amerikalı Goodrich AeroStructures firması ile uçak motor kaportası ve ters tepki ünitelerinin bakım onarımı firması (Goodrich Turkish Tecnic Service Center (GTTSC)), Zorlu Enerji ile TURKBINE adlı Uçak Motorları ve Gaz Tirbünleri bakım onarım şirketi, TUSAŞ ile ile Uçak Kabin İçi Ekipmanları İmalat şirketi (Turkish Cabin Interior TCI), Kibar Holding ile Uçak Koltuk İmalat şirketi (Turkish Seat Industries-TSI) gibi ortaklıkların kurulmasını sağladı ve yönetimlerinde yer aldı.
KARİYERİ HAKKINDA
Nisan 2014’te kendisine teklif edilen Savunma Sanayii Müsteşarlığı görevini kabul ederek Müsteşarlık görevine başladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığını yürüttüğü sürede Türkiye’de birçok savunma sanayi projesinin tamamlanmasını ve başlatılmasını gerçekleştirerek tavizsiz bir yerli ve milli savunma sanayii idealini hayata geçirmek üzere çalışmalar yürüttü. 9 yılı aşkın bir süre yürüttüğü bu görev sırasında Korkut, HİSAR, SİPER gibi hava savunma sistemleri, HÜRKUŞ, HÜRJET, KAAN gibi uçaklar, TB2, Akıncı, Kızılelma, Anka, Aksungur, Anka 3 gibi SİHA’lar, SİHA gemisi, Milli Korvet ve Fırkateynler, Denizaltılar, muhtelif büyüklük ve kabiliyette botlar, İnsansız Deniz Araçları, Tank ve Muhtelif Zırhlı Araçlar, insansız sistemler, Muhtelif kalibre ve yeteneklerde füze, silah ve mühimmatlar, elektronik harp ve radar kabiliyetleri geliştirme konusunda milli projelere öncülük etti ve başarılı ürünler ortaya konulması sürecini yönetti. İnsan kaynaklarımız konusunda Teknofest, Vizyoner Genç, Kök, Kalfa programları, Savunma Sanayi Akademi gibi faaliyetleri başlattı. Savunma Sanayii ekosisteminin geliştirilmesi konusunda projeler ortaya koyarak EYDEP, YETEN gibi programları başlattı. HAB Havacılık ve Uzay İhtisas Sanayi bölgesi ve İstanbul Teknopark gibi yapılanmalarla Savunma Sanayiinde yeni ufuklar açılmasını sağladı.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın kurduğu yatırım firması olan SSTEK altında Savunma Sanayiinde önemli görevlerde yer alan DELTA-V, TRAnten, TR Motor, ULAK, DATABOSS, TEKNOHAB, ÜRTEM vb. 15 adet firmanın kurulması ve desteklenmesini gerçekleştirdi. Bütün bu faaliyetlerle proje sayısını 200’lerden 800’lere, savunma sanayii çalışmalarında bulunan şirket sayısını 200’lerden 3 bin civarına çıkardığı bu sürede savunma sanayiindeki yerlilik oranını %80’lere taşıdı. Bütün bu süreçleri “istiklal ve istikbalimiz” için sloganı ile yürütmeye devam ettirerek savunma sanayii konusunda büyük bir özgüvenle yerli ve milli ürünlere güveni arttırdı. 2018’den sonra görev süresinin sonuna doğru Savunma Sanayii İcra Komitesi Üyesi olarak da görev yaptı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyeliğinde görevler alan Demir, son dört yıldır ise yıldır da uluslararası anlaşma ile kurulan Türk Japon Üniversitesi Konsey Başkanlığını sürdürmektedir.
Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı seçilerek görevini yürütmektedir.
İlhan Helvacı kimdir? İlhan Helvacı ne iş yapmaktadır?
Hakan Binbaşgil kimdir? Hakan Binbaşgil ne iş yapar?
İsmail Cenk Çinem Kimdir? İsmail Cenk Çinem eğitim ve kariyeri nedir?