29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul'u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunulmamalı...

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul'u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunulmamalı...

Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı dün yapılan deprem ve kentsel dönüşüm temalı konuşmasında ilk defa konuştu. Buna göre, Görür, "İstanbul'u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım" diye konuştu. 



Türkiye'de deprem denince akla gelen ilk isim olan Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da kentsel dönüşüm ve yapı stoğu hakkındaki konuşmaları hakkında yorumlarda bulundu. Görür, X (Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım doğrultusunda "Hükümet yetkililerinden rica ediyorum. İstanbul depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım. Asla yapı stokunu ve nüfusu artıracak şeyleri yapmayalım ve en önemlisi sanayiyi seyreltip Anadolu’ya taşıyalım" ifadelerini kaydetti. İşte Naci Görür'ün açıklamasının tamamını şöyle belirtti. 

İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMAK ÇOK ÖNEMLİ 

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Bugün hükümetimizin yetkilileri ve Cumhur Başkanımız “Yüzyılın Dönüşümü, İstanbul” uygulamasını başlattığını kaydettiler. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu toplantıda bizi umutlandıran çok doğru şeyler belirttiler, buna göre, depremin bu ülkenin en başta gelen gündemi ve sorunu olduğunu, depremi unutmamamız gerektiğini kaydederek, aksi bir durum olursa şayet her an 17 Ağustos ve 6 Şubat depremleri gibi felaketlerle karşılaşabileceğimizi kaydettiler. İstanbulda kentsel dönüşümün üzerinde durdular, çok sayıda bağımsız bölümün dönüştürülmesi gereği üzerinde durdular. Bütün bunlar çok güzel, yararlı şeyler ama üzülerek söylemeliyim ki İstanbul’u depreme tamamen hazırlayacak şeyler değildir. "dedi.

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunulmamalı...

Hükümet yetkililerine şu tavsiyelerimi de sunmak isterim: Bir şehrin deprem dirençli hale gelmesi demek öngörülen büyüklükteki deprem veya depremleri minimum hasar ve can kaybıyla atlatması demektir. Bunun için de kentin sadece yapıstoku ile değil tüm bileşenleri ile depreme hazır olması gerekir. Yani kentin, yönetim anlayışı, halkı, altyapısı, yapıstoku, ekosistem/çevresi ve ekonomisi depreme hazır olmalıdır. Bunun en güzel örneği 6 Şubat depremlerini geçiren Güneydoğu’dur. Kentlerin her alanda tahrip olduğu bu yerlerde yapıstoku dirençli olsa da normal yaşam olabilir mi? Buna göre belki can kaybı az yaşanırdı fakat  ama bozulmuş ekosistem yine bizi telef edebilirdi. Onun için hükümet yetkililerinden rica ediyorum. İstanbul depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım. Asla yapı stokunu ve nüfusu yükseltecek şeyleri yapmamamız ve en önemlisi de sanayiyi seyreltip Anadolu’ya taşıyalım." diye konuştu.

Prof. Dr. Naci Görür 23 kente özellikle dikkat çekti...

Prof. Dr. Naci Görür'den Tunceli açıklaması: Çok sevindim! Depreme hazırlık çalışmaları yapılmaya başlandı

Prof. Dr. Naci Görür o ilçeyi işaret etti! Kurtulma şansı yok, muhakkak taşınmalı!

Prof. Dr. Naci Görür: Marmara depreminde fay eğer peş peşe kırılırsa 7.5'e kadar çıkar...


Geri Dön