22 / 11 / 2024
fuzul

Prof. Dr. Naci Görür 'Yılda 1 santimetre kayıyor' dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

Prof. Dr. Naci Görür 'Yılda 1 santimetre kayıyor' dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

Prof. Dr. Naci Görür, Anadolu’nun yılda 1 santimetre batıya kaydığına ve sonucunda da stres biriktirdiğine vurgu yaptı. Görür, etrafı faylarla çevrili diyerek bir ili de uyardı. İşte o açıklamalar...




Fırat Üniversitesi’nde 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı' gerçekleştirildi. Türkiye'nin depremselliği ve depreme dirençli kentlerin inşası gibi konuların masaya yatırıldığı çalıştaya İstanbul Teknik Üniversitesi Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Colorado Boulder Üniversitesi öğretim görevlisi sismolog Roger Bilham, Vali Ömer Toraman, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, çalıştayda önemli açıklamalarda bulundu ve Anadolu’nun yılda 1 santimetre batıya kaydığına ve bunun sonucunda stres biriktiren fayların ciddi depremlere sebep olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. Naci Görür Yılda 1 santimetre kayıyor dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ FAYI 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Naci Görür, açıklamasında "Elazığ, deprem kültürü olan bir şehir olmak zorunda. Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) bulunuyor" ifadelerine yer verdi ve bu fayın dünyanın en tehlikeli fayı olduğunun altını çizdi. 

"Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var. Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor" diye konuşan Naci Görür, burada daha yeni depremlerin olduğunu, on binlerce insanın öldüğünü söyledi. 

Ayrıca Malatya'nın batısı ve Pülümür'den Ovacık'a giden bir fay olduğunun ve bu fayların hepsinin aktif olduğunun altını çizen Görür, "Deprem her gün olacak gibi zannetmeyin. Bingöl, Elazığ ve Malatya'yı vuran Doğu Anadolu Fay hattı, yaklaşık 500 senede pek çok ciddi depremlere neden oluyor. Yani yılda 1 santimetre hareket ediyor ve kimse o santimetrelik kaymayı duyamaz" açıklamasını yaparak, Anadolu'nun senede 1 santimetre batıya, Akdeniz'e doğru gittiğini aktardı. 

Prof. Dr. Naci Görür Yılda 1 santimetre kayıyor dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

ELAZIĞ, HER TARAFTAN AKTİF FAYLARLA ÇEVRİLİ 

Yaşanan kaymaların duyulamayacağına ama orada stres biriktiğine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, "Demek ki bu çevrede yaklaşık 500 yılda bir yaşanan depremin birikmiş olan stresi belirli sebeplerle açığa çıkması sonucu olan şeyler. Dikkat edin, Elazığ her taraftan aktif faylarla çevrilmiş" açıklamasında bulundu. 

Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayının yani Erzincan ile Karlıova arası 250 yılda bir stres biriktirdiğini belirtti ve "Özellikle belediye başkanına söylüyorum, Elazığ bir dilim üzerinde ve dilimin her tarafı faylarla çevrili. Elazığ ve çevresi tamamen kırmızı çizdiğim faylarla çevrili durumdadır. Bunlar depreme neden olacak" diyerek, deprem üretmeleri halinde Elazığ'ı değişik ölçekte muhakkak etkileyeceğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Naci Görür Yılda 1 santimetre kayıyor dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ 2023'TE OLSAYDI 8.4 BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞIRDI 

Sismolog Roger Bilham ise 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yaşanmamış olması halinde, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin 8.4 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğine vurgu yaptı. 

Roger Bilham, söz konusu açıklamasında "Deprem ilk başta Bingöl’den başlayıp tek bir deprem olabilirdi ama olmadı. Eğer tek bir deprem olsaydı, yani 2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4’e çıkabilirdi. Bu depremleri durduran şey, birincisi fayın uzunluğu, ikincisi fayın üzerindeki bent yan büklümler, engeller ve bariyerler, üçüncüsü ilk defa Roger Bilham ve diğer bilim insanları tarafından Doğu Anadolu Fay hattında kanıtlanan ‘krip’ hareketi ve bir diğer şey de derindeki kayaların özellikleri" bilgilerini verdi ve arazi çalışmalarında, kaymanın zorlaştığı yerlerde ‘Serpentinite’ mineralinin sıkça görüldüğünü dile getirdi. 

"Sabunsu bir yapıya sahip olan serpentinite, çok ani bir hareket üzerine etki ettiğinizde bu defa bir yapıştırıcı varmış gibi harekete engel oluyor. Yani serpantini, deprem davranışları üzerinde, depremin etkisini azaltıcı etki yapıyor" bilgilerini veren Bilham, kayaların davranışlarının sıcaklık ve basınç koşulları altında değiştiğini, 100 santigrat derecede kaymanın zorlaştığını belirtti. 

Bilham, "Ancak 3 kilometre ya da daha derinde olması halinde de o zaman bu etkisini kaybediyor ve kayma daha rahat bir şekilde ilerleyebiliyor. 2020 yılındaki Sivrice depreminin güney ucu ile 2023 Kahramanmaraş depreminin kuzey doğusu arasında bir boşluk bulunuyor" diyerek, bu iki kırığın birleşmediğini, buranın da ‘quartz schistli’ kayalardan oluştuğunu vurguladı. 

Yüksek kiralardan kaçan vatandaşlar bu illere göç ediyor! İşte kira fiyatlarının düşük olduğu iller!

Silivri Belediyesi'nden büyük fırsat: Konut imarlı 18 arsa satacak!

Kentsel dönüşümde yeni formül: Bakan Özhaseki, İstanbul'daki dönüşüm 50+1 formülü hayata geçecek!


Geri Dön