23 / 12 / 2024

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! 

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu yaptığı açıklamada Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu dile getirerek, 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı yaptı. İşte Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'nun o açıklamaları...



Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu asrın felaketinden sonra gündemden düşmeyen deprem ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geliştirmiş oldukları afet radar uydularından elde edilmiş olan Türkiye'nin yer kabuğu hareketleri haritasına göre, Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın geçtiği noktalardaki renk farklılıklarının hareket hızı farklılığından oluştuğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kutoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Söz konusu bu hareket farkı, fayların enerji biriktirmesinin ana nedeni; bu da depremle sona eriyor. Bu haritada, İzmit'te KAF'ın denize girmiş olduğu  bölge ile Tekirdağ'da karaya çıktığı bölgede, hareket hızlarının aynı olduğu görülüyor. Söz konusu bu durum da Marmara Denizi'nin doğu yakasındaki hareket mekanizmasıyla batı yakasında, Tekirdağ'daki hareket mekanizması aynı. Bu mekanizma aktarım yapıyor. Hareket, enerji biriktirme olayı, Marmara Denizi içerisinde de aynı hızla sürüyor.  Marmara Denizi'nin içinde bir enerji birikiminden ortaya bir deprem çıkması söz konusu" dedi.

'KIRILMAYA EN YAKIN, TEKİRDAĞ SEGMENTİ' 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geliştirmiş oldukları yazılım ile hareket hızı farklılıklarından Marmara Denizi'ndeki gerinim değerlerini hesapladıklarını dile getiren Prof. Dr. Kutoğlu, "Kumburgaz segmenti, Tekirdağ segmenti, Adalar segmenti, Avcılar segmenti ve Ganos segmentini görüyoruz. Burada gerinimi en yüksek segment de Tekirdağ segmenti. Yaklaşık olarak 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti eğer tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Fakat eğer 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkmış olur. 3 segmentin kırılması halinde de 7.6'lık bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil fakat Ganos Fayı da onunla kırılırsa, kimse ihtimal vermiyordu ama Maraş depreminde böyle bir deprem yaşadık. Marmara'da da 2-3 bin senede 1 olacak deprem yaşanırsa, eğer 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" diye konuştu.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ndan Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! 

'MÜSTAKİL EV' ÖNERİSİ 

Prof. Dr. Kutoğlu ayrıca açıklamasında "Haritalara baktığımız zaman önümüzdeki 1-2 sene içinde çok yakın bir zamanda açıkçası deprem beklemiyoruz. Söz konusu bu süreçte kentsel dönüşümü hızlandırılabiliriz. Ülkemizin karasal alanı, 769 bin kilometrekare. Hazine arazilerinin toplamı 358 bin kilometrekare. 2021'de Türkiye İstatistik Kurumu'nun hazırlamış olduğu rapora göre, ikamet edilen konutların toplam sayısı 25 milyon. Söz konusu bu 25 milyon konutu, yatay bir mimari ile hepsinin müstakil bir ev olduğunu düşündüğümüzde hepsinin 300 metrekare genişliğinde, bol keseden bir hesapla 100 metrekare bahçesi olduğunu düşündüğümüzde bir de her birinin etrafında 5 metre yol payı olduğunu düşündüğümüzde toplam 625 metrekarelik bir parsel yapıyor. Bunu 25 milyonla çarparsak da ülkemizdeki tüm konutları Türkiye geneline müstakil bina olarak yaydığımızda, 15 bin kilometrekare bir alan yapıyor. Ülkemizin toplam yüzölçümünün yüzde 2'si, Hazine arazilerinin ise yüzde 4'ü eder" dedi.

 

Emlak vergisi 1. taksit ödeme ekranı Mart 2024! Emlak vergisi ödemesi nereden, nasıl yapılır? 

Ümraniye'deki dev kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı! Tam 1.174 yeni konut geliyor!

Tapu sahiplerine son 15 gün uyarısı: Cezası var!


Geri Dön