23 / 12 / 2024

Rapor yayınlandı ve gerçek ortaya çıktı! 299 trilyon dolara düştü

Rapor yayınlandı ve gerçek ortaya çıktı! 299 trilyon dolara düştü

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporuna göre: Küresel borçlar geçen sene, 2015'ten bu yana ilk kez senelik bazda azalarak 299 trilyon dolara düştü.



Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporunu ilan etti. Rapora göre, küresel borç tutarı, geçen senenin bitiminden itibaren 2021’e kıyasla 4 trilyon dolar düşüşle 299 dolara trilyon dolara indi. Bu düşüş, 2015’ten bu yana kaydedilen ilk senelik bazda azalış olarak dikkati çekti.

Borcun dağılımına bakıldığında, hanehalkına ait borçlar 2022 bitimi itibarıyla 57 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 89,7 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 84,1 trilyon dolar ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 68,1 trilyon dolar oldu.

Geçen sene borçlanma maliyetleri yükselirken, gelişmekte olan piyasalardaki borç, yükseliş ivmesini devam ettirerek 98,2 trilyon dolarlık rekor seviyeye çıktı. Rusya, Singapur, Hindistan, Meksika ve Vietnam, ödenmemiş borçlarında en çok yükselişleri gördü. Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu ise 2022’de 200,8 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Rapor yayınlandı ve gerçek ortaya çıktı! 299 trilyon dolara düştü

Küresel borç bedeli, 2021’de Çin’in borçlarındaki “keskin” yükselişin etkisiyle 10 trilyon dolardan çok yükselerek 303 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek değerini almıştı.

KÜRESEL BORCUN GSYG’YE ORANINDA DÜŞÜŞ DEVAM ETTİ

Güçlü ekonomik aktivite ve çok enflasyonun etkisiyle, küresel borcun GSYH’ye oranı 2022’de 12 puanın üstünde düşüşle yüzde 338’e gerilemesine rağmen salgın vveli seviyelerin üstünde kaldı.

Toplam GSYH’ye oranları dikkate alındığında, geçen ene hanehalkına ait borçlar yüzde 64,6’dan yüzde 63’e, finansal olmayan firmalara ait borçlar yüzde 98,1’den yüzde 97’ye, kamuya ait borçlar yüzde 103,2’den yüzde 97’ye ve finansal şirketlere ait borçlar da yüzde 83,7’den yüzde 80,3’e indi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön