02 / 05 / 2024

Ravago, Türkiye’de plastik atık geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor!

Ravago, Türkiye’de plastik atık geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor!

Ravago, cari açığa ilaç proje için düğmeye bastı. Türkiye’de 4 milyar dolar büyüklüğe sahip plastik atıkları ekonomiye kazandırmayı planlayan Belçikalı firma, bunun için 30 milyon dolar tesis yatırımı yapmak istiyor.




Yılda 4 milyon ton plastik işlem hacmiyle dünyadaki plastik ihtiyacının yüzde 2’sini üreten Ravago isimli Belçikalı şirket, Türkiye’de kolları sıvadı. Petkim’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük plastik üreticisi olan Ravago, önümüzdeki süreçte Türkiye’de plastik atık geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor.  


12 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT VAR


Ravago Group Türkiye İcra Kurulu Başkanı Mehmet Onur, “Türkiye yılda 8 milyon ton plastik tüketiyor. Üretim ise 1 milyon ton. Geri kalan 7 milyon tonu 12 milyar dolar ödeyerek ithal ediyor.  Plastik geri dönüşümü yaparak 4 milyar dolarlık tasarruf yapmak mümkün” dedi.  Hurda toplanması üzerine gerekli kurallar ve şartlar sağlandığında 30 milyon dolarlık yatırımla en son teknolojiye sahip geri dönüşüm tesisini kurmaya hazır olduklarını belirten Onur şunları anlattı: “Türkiye’de atık toplama işini çocuklar yapıyor. Bu iş, yetkili firmalar tarafından yapılırsa o çocuklar toplama ve ayrıştırma işinde sigortalı olarak çalışır.” 


İSPARK ÖRNEK OLABİLİR


Bu konuda İspark modelinin örnek alınabileceğini kaydeden Ravago Akademi Direktörü Yakup Ülçer ise “Adına 'Otoparkçı' diyen herkes yolları haraca bağlamıştı. Daha sonra devlet işe el koydu. İspark’ı kurdu. Şu anda hem devlet gelir sahibi oldu, vatandaş gönül rahatlığıyla aracını park ediyor.”


100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTI


Küresel cirosu 8.5 milyar dolar olan Ravago, Türkiye'de 11 şirketle faaliyet gösteriyor. 2013'te 100 milyon dolarlık şirket alımı ve yatırım yapan firmanın 2015 hedefi 1 milyar dolar ciro...



Özgül Öztürk/Akşam


Geri Dön