28 / 04 / 2024

Ray projeleri yılda 1.5 milyar iç yolcu taşıyacak!

Ray projeleri yılda 1.5 milyar iç yolcu taşıyacak!

TCDD, 2023 hedeflerini belirledi. ‘Geleceğe yolculuk’ sloganıyla broşür hazırlayan kurum Marmaray, Egeray, Başkentray ve Gaziray projeleriyle yılda 1.5 milyar yolcu hedefliyor. TCDD, 2023 yılı hedefini açıkladı....




TCDD, 2023 hedeflerini belirledi. ‘Geleceğe yolculuk’ sloganıyla broşür hazırlayan kurum Marmaray, Egeray, Başkentray ve Gaziray projeleriyle yılda 1.5 milyar yolcu hedefliyor. 


TCDD, 2023 yılı hedefini açıkladı. Cumhuriyet’in 100. yılında Marmaray’dan yılda 750 milyon yolcu geçirmeyi planlayan demiryolları, Egeray, Başkentray, Gaziray’la yılda 1 buçuk milyar kentiçi yolcu taşımayı hedefliyor. TCDD, sloganını ise ‘Yenilikçi demiryolları geleceğe yolculuk’ olarak belirledi.  


ÖNCELİĞİ YÜKSEK HIZLI TRENE VERDİ 


Demiryollarının öncelikli hedefleri arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) var. Kurum, 2023’e kadar 14 bin 503 kilometre demiryolu yaparak toplam 25 bin 511 kilometre demiryolu ağına ulaşmayı amaçlarken, yüksek hızlı trenleri Türkiye’de üretmenin de peşinde. 


KARAYOLU TRAFİĞİNİ AZALTACAK 


Demiryollarının en önemli hedeflerinden biri de karayolu trafiğini azaltacak projeler. Egeray’ı Cumaovası’ndan Selçuk’a kadar uzatacak olan demiryolları, 2023’te 550 bin yolcu taşımak istiyor. Metro standardında banliyo işletmeciliği gibi projelere hazırlanan Başkentray’ın Ankara’daki Sincan-Kayaş hattını da canlandırması bekleniyor.


DEMİRYOLUNUN PAYI YÜZDE 10’A ÇIKACAK


TCDD’NİN 2023 hedeflerinden bir kısmı şöyle:

- Gar çevresini lokantalar, alışveriş merkezleri, otel ve kültürel alanlarla donatıp cazibe merkezi haline getirmek

- Demiryolu işletmeciliğinde özel sektörün payını yüzde 50’ye çıkartmak

- Demiryolu sektör payının arttırılması için mevcut hatları yenilemek.

- İstanbul-Basra, İstanbul-Kars-Tiflis-Bakü, İstanbul-Halep-Mekke, İstanbul-Halep-Kuzey Afrika taşıma gibi koridorları geliştirmek. 



Volkan YANARDAĞ / Akşam Gazetesi


Geri Dön