Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi?
Miras, bir kimsenin vefat ermesinden sonra yasal mirasçılarına kalan malları olarak biliniyor. Mirasçıların mirası kabul etme hakkının yanı sıra mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi? İşte tüm detaylar...
Mirasın reddi hakkı TMK 606 gereğince mirasçılara 3 aylık bir süre için tanınmıştır. Bu 3 aylık süre ise mirasçıların mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edemezlerse mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri an itibariyle başlamaktadır. Bu süre ise hak düşürücü süre olup, bu süreyi kaçıran mirasçının artık mirasın gerçek reddi yoluna başvurması mümkün değildir.
Kural olarak, 3 aylık yasal süresi içerisinde mirasın reddedilmemesi durumunda, mirasçılar mirası kabul etmiş sayılacaktır. Ancak, terekenin (ölen kişinin malvarlığı, hak ve borçlarının tümünün) borca batıklığı halinde mirasın hükmen reddi söz konusu olabilir.
Yasal mirasçılar, terekenin borca batık olması sebebiyle mirasın hükmen reddini talep edebiliyorlar. Terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi davası Sulh Hukuk Mahkemesinde açılabiliyor.
Reddi miras nasıl yapılır? İşte reddi miras dilekçe örneği!
Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!