Riskli binalara kentsel dönüşüm çözümü!
Türkiye depremlere hazırlık için çalışmalar gerçekleşti. Birinci öncelik ise kentsel dönüşüm oldu. Peki kentsel dönüşüm süreci nasıl ilerliyor? Binanın dayanıksız olduğu nasıl anlaşılır? İşte tüm merak edilenler..
Türkiye'de depreme hazırlık çalışmalarına başladı. Depremden korunmak için güvenli binalarda oturmak birinci şart. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında bina stoklarını yenilemek öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Riskli binaların ortak özellikleri
TRT Haber'den İclal Aydıngöz'ün haberine göre; kentsel dönüşümde ilk iş binanın riskli olup olmadığını tespit etmek. Riskli yapıların birçoğu Marmara Depremi'nden önce yapıldı.
Riskli binalarda kalitesiz veya yetersiz demir ile deniz kumu kullanılmış. Bina karot örneklerinde beton kalitesinin C-10’un altında olması da risk nedeni olarak görülüyor.
Binanın bulunduğu alanın dolgu veya dolgu alanına yakın olması riskli yapıların ortak özelliği oluyor. Kentsel dönüşüm sürecini işletmek için deprem dayanıklılık veya risk tespit raporu almak gerekiyor. Daha sonra binanın yıkım süreci engelleniyor.
Kentsel dönüşüm teşvikleri
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "300 bin konut hedefi koyduk. Her yıl 300 bin konutu dönüştüreceğiz ve bu dönüşümde yüzde en az 10 ila 15'ini biz bakanlığımız ve genel müdürlüklerimizle gerçeşleştireceğiz" diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çakalkaya, ise şu açıklamalarda bulundu:
"Deprem dayanıklılık raporu alan hak sahipleri olarak bir araya gelin. Eğer binanız kötüyse zaten 2 konu var. Ya güçlendireceksiniz ya da devlet teşvikleriyle kentsel dönüşümde binanızı yenileyeceksiniz."
Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalardan risk raporu alan binaların yenilenmesi için kira yardımı veya kentsel dönüşüm kredisi veriliyor.
Kentsel dönüşüm olmazsa ne olur?
Kentsel dönüşümün önemini anlatan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm olmazsa malesef gördük ki 1999'da bir sürü hayat kaybettik. Aynı şekilde yaşayacağız. Deprem güvenli bina oranı" şeklinde konuştu.
Vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamında binalarını güçlendiriyor.
Mühendislik Firması Yönetim Kurulu Başkanı ise şu ifadeleri kullandı:
"Malikler yıktırmayabilir, performansı güçlendirmeyi yeterli kılacak seviyedeyse güçlendirme projesi hazırlayıp bina güçlenebilir."
Kentsel dönüşümün hızla gerçekleşmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncelikleri arasında. 6 ay ara verilen dönüşüm projelerinde vatandaşlar mağdur olmaması için fesih hakkını kullanabiliyor.