22 / 11 / 2024
fuzul

Riskli yapı tespitine itiraz!

Riskli yapı tespitine itiraz!

İçinde yaşadığınız bir yapının riskli yapı olarak tespit edildiğini farz edelim. Bu durumda kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli yapı tespitine itiraz hakkınız da saklı bulunuyor...




Riskli yapı tespitine itiraz!

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilen yapının malikleri, yapılan söz konusu "riskli yapı" tespitine itiraz edebiliyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında itirazın nasıl yapılacağı açıklanıyor.


4 Ağustos 2012 tarihinde 28374 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde yer alan hükümler şu şekilde sıralanıyor;


Riskli yapı tespitine itiraz

MADDE 7 – 

(1) Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebilir.


(2) Riskli yapının bulunduğu ilde itirazı değerlendirecek teknik heyetin teşkil edilmemiş olması halinde, itiraz dilekçeleri ile itiraz edilen tespite ilişkin raporlar, riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlükçe o il için yetkilendirilmiş teknik heyetin bulunduğu ildeki Müdürlüğe gönderilir.


Teknik heyetlerin teşkili

MADDE 8 – 

(1) Riskli yapı tespitlerine karşı yapılacak itirazları değerlendirmek üzere, ihtiyaca göre Bakanlıkça gerekli görülen yerlerde yeteri kadar teknik heyet teşkil edilir.


(2) Teşkil olunacak her bir teknik heyet için; yüksek öğretim kurumlarından, inşaat, jeofizik ve jeoloji mühendisliği alanlarında, 28/1/1982 tarihli ve 17588 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği uyarınca en az yardımcı doçentlik kadrosuna atanmış öğretim üyeleri arasından, üniversite rektörlerince belirlenecek dört adet asil ve dört adet yedek üyenin bilgileri talep olunur.


(3) Öğretim üyelerine ilişkin bilgiler, talep tarihinden itibaren en geç on beş gün içerisinde Bakanlığa bildirilir.


(4) Teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilâtında görev yapan üç üyenin iştiraki ile yedekleri ile birlikte yedi üyeli olarak teşkil edilir.


(5) Bakanlıkça her iki yılda bir Ocak ayında teknik heyet üyelikleri yenilenir. Yeni üyeler görevlendirilinceye kadar mevcut üyeler görevine devam eder. Görev süresi dolan üye tekrar görevlendirilebilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön