25 / 11 / 2024

Rize Belediyesi'nin imar kararlarına ilişkin 5 sorun TBMM'de!

Rize Belediyesi'nin imar kararlarına ilişkin 5 sorun TBMM'de!

İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Belediyesi'nin bazı imar değişikliği kararlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya iletti.




Rize Belediyesi nin imar kararlarına ilişkin 5 sorun TBMM de!


İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Belediyesi'nin bazı imar değişikliği kararlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya iletti.


"Rize Belediyesi'nin imar değişikliği kararları ile bazı şahısları koruması, bazı şahısları ise mağdur etmesi, kamu yararı ilkesini çiğnemesi, konu ile ilgili mahkeme kararlarını uygulamaması Rize kamuoyunda infial uyandırmaktadır." diyen Bekaroğlu Rize Belediyesi'nin bu çerçeveden yapmış olduğu işlemlerden bir örnek verdi:


Rize Merkez Cami önü Mahallesi 269 ada 39 nolu parselin içinde yer aldığı alanda sözünü edeceğimiz işlemler öncesi plan kararı olarak ayrık nizam 6 kat(A-6) yapılaşma bulunmaktadır.


İlk olarak 08.07.2011 tarihinde Rize Belediyesi Meclis kararı ile sözü edilen parselin bulunduğu yapı adasının güneybatısında parselin orta kısmında 7 metrelik yaya yolu kısmen yön değiştirilerek kuzeye kaydırılmıştır. Yapı nizamı olarak da ayrık nizam 6 kat(A-6) yapılaşma düzeni ayrık nizam 7 kat (A-7) olarak değiştirilmiş, parselin cephe genişliği (tescilli yapının batısında yer alan 3 metrelik yol kadastral yola kaydırılarak) 16 m, derinliği yaklaşık 70 m. Şeklinde düzenlenmiştir.


05.06.2012 tarihinde yapılan ikinci imar değişikliği ile 39 nolu söz konusu parsel parselin kuzeybatısındaki 10 metrelik yol 7 metre olarak daraltılmış, yolun daraltılması sonucu oluşan 122,53 metrekarelik alan Belediye adına 44 nolu parsel olarak tescil edilmiştir.


Bu arada 39 nolu parselin sahibi Zeki Pırlant, parseli üzerinde kat karşılığı inşaat yapılmak üzere söz konusu imar değişliklerine imza atan Rize Belediyesi Meclis Üyelerinden biri olan İbrahim Türüt'e ait olan Türka Müteahhit Mühendislik İnşaat Turizm Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti. anlaşma yapıyor.


Önce Rize Belediyesi Encümeni'nin 13.12.2012 tarih ve 2012/298 nolu kararı ile yoldan alınıp Belediye adına tescil edilen 122, 54 metrekarelik 44 nolu parselin satışına karar veriliyor. Sonra yine Rize Belediyesi Encümeni'nin 27.12.2012 tarih ve 2012/301 sayılı kararı ile, bu parsel yukarıdaki anlaşma gereği 39 nolu parselin ortağı ve müteahhidi olan Türka Müteahhit Mühendislik İnşaat Turizm Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şt'nin sahibi Rize Belediyesi Meclisi Üyesi İbrahim Türüt'e 119.466.00 TL bedelle satılıyor.


- Sonra yine Belediye Meclisi kararı ile bu iki parsel (39 nolu parselle 44 nolu parsel) tevhid edilerek 45 nolu parsel olarak tescil ediliyor. Aynı imar değişikliği kararı ile 45 nolu parselde yapılacak yapının, komşu parseldeki tescilli yapı ile uyumlu olması amacıyla, tescilli eser derinliği boyunca tek katlı, parselin geri kalan kısmında da kademeli olarak 15 katlı kitle işlenerek yeniden bir yapılanma hakkı veriliyor. Ayrıca bu yeni düzenleme ile 16 metre olan cephe genişliği 19 metreye çıkarılıyor.


Sonra da Rize Belediyesi Meclis Üyesi olan İbrahim Türüt'e ait olan Türka Müteahhit Mühendislik İnşaat Turizm Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti'ne inşaat ruhsatı veriliyor. İşlemlerden mağdur olan taraflar konuyu Rize İdare Mahkemesine götürüyorlar. Rize İdare Mahkemesi; 23.07.2014 tarihinde "Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde yapının tamamlanmayan bölümlerinin devam edileceği, böylelikle emek, zaman ve kaynak israfına neden olunacağı, tamamlanan bölümlerin satılması halinde ise satın alan 3. kişilerin oluşabilecek maddi anlamda mağduriyetleri nedeniyle telafisi güç zaralar doğabileceğinden" yürütmenin durdurulmasına karar veriyor. Rize İdare Mahkemesi, 05.12.2014 tarihinde de dava konusu işlemlerin tamamının iptaline karar veriyor.


Rize Belediyesi, mahkeme kararının uygulanması için yapılan başvuruları dikkate alıp inşaatın durdurulması için gerekeni yapacağı yerde Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne Rize İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararının iptali için dava açıyor. Trabzon Bölge İdare mahkemesi 12.09.2014 tarihinde Rize Belediyesinin talebinin reddine karar veriyor.


Bunun üzerine Rize Belediye'si inşaatın durdurulması için adı geçen müteahhit firmaya yazı yazıyor ama inşaatın fiilen durdurulması için hiçbir girişimde bulunmuyor. Aynı Rize Belediye'si Danıştay'a mahkeme kararlarının iptali için dava açıyor. Danıştay Altıncı Dairesi 16.12.2015 tarihinde "Rize İdare Mahkemesince verilen 05.12.2014 tarihli, E:2013/295, K:2014/696 sayılı karar ve dayanağı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından ... anılan kararın ONANMASINA" oybirliği ile karar veriyor.


Bunun üzerine Rize Belediyesi, söz konusu inşaatı durdurup gerekli işlemleri yapacağı yerde, mahkeme kararları ile ortadan kalkan 45 nolu parsel üzerinde Belediye Meclisi marifetiyle yeni bir imar değişikliği yaparak adı geçen Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Meclis üyesi şahsın inşaatının devam etmesinin yolunu açıyor.


Bu arada Mahkeme kararlarına uymayıp kaçak inşaatı sürdüren İbrahim Türüt ve buna göz yuman, ayrıca mahkeme kararlarına rağmen partilisi müteahhidin inşaatının devam etmesi için Belediye Meclisi'nde yeni işlemler tesis ettiren Rize Belediye Başkanı hakkında suç duyuruları yapılıyor ama İçişleri Bakanlığı izin vermediği için dava açılamıyor.


Bu çerçeveden;

1.Mahkeme kararlarını uygulamayan, bu şekilde kamuyu ve kişileri zarara uğratan başta Rize Belediye Başkanı olmak üzere sorumlularla ilgili niçin dava açılması izni verilmemiştir?


2.Rize Belediye Başkanı ve diğer sorumlular hakkında dava konusu bu işlemler dolayısıyla herhangi bir idari soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz? Bu şahıslara adli soruşturma açılması için izin verecek misiniz?


3.Adalet ve Kalkınma Partisi eski Rize Belediyesi Meclisi Üyesi İbrahim Türüt, Belediye Meclisi üyesi iken, kendisine ait olan (ya da sonra kendisine geçen) kaç imar değişikliğine imza atmıştır? Bu şahıs bu imar değişiklikleri ile ne kadar rant elde etmiştir? Bu yapılan iş ahlaka ve yasalara uygun mudur? Bu konuyu araştırmayı düşünüyor musunuz? Rize Belediyesi meclis üyeleri arasında başka bu şahıs gibi işlemler yapan ve yaptıran insanlar var mı?


4.Rize Belediyesinin imar değişiklikleri ile ilgili işlemleri; rant oluşturma ve partilileri gözetme iddiaları Rize'de en çok konuşulan konudur. Bu çerçeveden; Rize Belediyesi'nin imar işlemlerini konu alacak bir inceleme, teftiş ve soruşturma yapmayı gündeminize alıp gereğini yapacak mısınız?


5.Sözü edilen ve mahkemelerce hukuka aykırı olduğu hükme bağlanan işlemlerin başlangıcında Rize Belediye Başkam olan şahıs ve birinci derece yakınları şu anda Rize'nin en büyük müteahhitleri olmuş durumdalar. Bu şahıs Rize Belediye Başkanı olduğu 2002 yılından önce hangi işleri yapmaktaydı; serveti ne idi, ne kadar vergi vermekteydi? Şimdiki mal varlığı nedir, ne kadar vergi vermektedir? 10 yıl belediye başkanlığı yaptığı bir ilde en önemli müteahhitlerinden biri olmasını nasıl izah edersiniz? Bu kişinin belediye başkanlığı dönemi ile ilgili bir araştırma ve soruşturma yapmayı düşünür müsünüz?






Geri Dön