18 / 07 / 2024

Rize'nin önemli sorunları arasında HES'ler yer alıyor!

Rize'nin önemli sorunları arasında HES'ler yer alıyor!

Kadem Ekşi, "Su tüneller içine alınarak, vadiler susuzlaştırılarak su politikası oluşturulamaz. Bu konuda hassas olacağız" dedi




İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, son üç yıldır bölgenin en önemli sorunlarından birisinin hidroelektrik santralleri (HES) gerçeği olduğunu belirtti.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade eden Kadem Ekşi, "Ama koruma altında olan vadiler akıl almaz politikalarla susuzlaştırılmaktadır. Bu yerlerdeki ikinci adım, insanların
bulundukları yeri terk etmeleri ile ıssızlaştırılma olacaktır. Yapılan projelerde havza bazında planlama yapılmamakta, bölge insanı yok sayılmaktadır" iddiasında bulundu.

Projelerin iptal edilmesi için mahkemeye başvurduklarını, mahkemelerin atadığı bilirkişi heyetlerinin de ÇED raporlarının gerçeği yansıtmadığını, raporların sahte olduğunu belirlediklerini ileri süren Ekşi, "ÇED raporlarında santrallerin yerleri bile yanlış işaretlenmiş. Sahte ÇED raporları hazırlamışlar.

Dere, orman tahribatına izin vermeyiz. Bunların takipçisi olacağız. Havza planlamalarının mutlaka yapılmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Bugün Afrika ülkeleri ile bazı Orta Doğu ülkelerinde suyun petrolden daha değerli olduğunu, önümüzdeki yıllarda suyun çok daha fazla değerleneceğini kaydeden Kadem Ekşi, şunları söyledi:

"Durum bu iken su tüneller içine alınarak, vadiler susuzlaştırılarak su politikası oluşturulamaz. Bu konuda hassas olacağız. Şirketler ile yapılan su kullanım anlaşmalarında belirsizlik var. İleride suyun depolanıp başka bir yere
götürülüp götürülmeyeceği belli değil. Tarih bunları yazacaktır. Şu anda Rize'de EPDK'dan lisans alan 80 HES projesi var. Rize'nin bütün vadileri susuzlaştırılmaktadır. Bir süre sonra Rize'nin tarihi kemer köprülerinin altından gözyaşı akacaktır."

Ekşi, Ovit Dağı'nda yaşanan zor kış şartlarında bundan sonra insan kurtarma görüntüleri görmek istemediklerini, bir an önce tünel yapılmasını istediklerini de dile getirerek, "Sayın Ulaştırma Bakanımız Zigana'ya kardeş
tünel yapılacağını söyledi. Ama Ovit'e tünel yapılacağı söylenmesine rağmen bu konuda henüz bir ilerleme yok. Bu konuyu takip etmek ve Rize'ye bu geçidi kazandırmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

-İKİZDERE'DE TÜRKİYE SU MECLİSİ GENEL KURULU YAPILACAK-
Kadem Ekşi, su politikalarının mağdur ettiği insanların "Türkiye Su Meclisi" çatısı altında birleştiğini ve 16-17 Ocakta İkizdere ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilecek genel kurulun ardından çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Türkiye'nin 81 ilinden doğa hakkı için mücadele eden sivil toplum örgütlerini ve aktivistleri bir araya getirecek olan Türkiye Su Meclisi toplantısıyla, suyla ilgili yanlış uygulamaları engelleyerek, suyun akılcı kullanımını sağlamanın amaçlandığını vurgulayan Ekşi, "Toplantıya 300 kişi civarında katılım olacak. Türkiye Su Meclisi bildirileriyle su konusunda yapılmakta olan yanlışlıklara gerekli cevabı verecektir. Hazırlayacağımız raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da vereceğiz" dedi.
AA


Geri Dön