22 / 12 / 2024

Rönesans Rezidansın yıkılma nedeni ortaya çıktı! Prof. Dr. Ahmet Ercan tek tek anlattı!

Rönesans Rezidansın yıkılma nedeni ortaya çıktı! Prof. Dr. Ahmet Ercan tek tek anlattı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da bulunan 240 daireli Rönesans Rezidans bilindiği üzere yerle bir olmuştu. İşte Rönesans Rezidansın neden yıkıldığına dair detaylar!



Yıkımların meydana geldiği binaları TMMOB ile birlikte inceleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölge ve Rönesans Rezidans hakkında Odatv’ye değerlendirmede bulundu. Bölgedeki yıkımların çoğunun Asi Nehri ile yanındaki derenin arasındaki alüvyon arazide yani sulak tarım arazi de yapılan binalarda olduğunu belirten Ercan tek tek şunları söyledi:

Yaptığımız ilk incelemelerde beton niteliğinin de yetersiz olduğunu gördüğümüzü açık bir şekilde söyleyebilirim. Rönesans Rezidans’ın görüntülerini ilk incelediğimiz de binada 2 bodrum olduğunu tahminde bulunmuştum. Bölgeye gittiğimiz zaman ise bunu gördük: İki bodrumlu L bir yapı. Binanın uzun ekseninde 2 adet diletans bırakılmış, ama bodrumların önünde olması gereken dilatans yani genişleme boşluğu yok sayılmış, göz ardı edilmiş.

Yıkıma baktığımız zaman dikme kirişlerdeki bırakmaların ana yıkım sebeplerinden olduğunu görüyoruz. Rönesans Rezidans’ın yanında yıkılmayan bir yapı bulunmaktadır. Onun üzerinde yaptığımız incelemede aralıkların uygun olduğunu, daraltılarda da kusur olmadığını açık bir şekilde gördük. Aynı şekilde dikme ve bağlantılarda da kurala uygunluk söz konusuydu.

Bu konuyu özetlemek gerekir ise de Rönesans Rezidans’ın yıkımında 3 ana etken öne çıkıyor diyebiliriz:

  • En büyük uzun eksen dik yönde, yönseme etkisi altındaki 2 katlı bodrum üzerinde dilatans bulunmuyor,
  • Beton niteliği düşük bir kalitede,
  • Depremin ivme yüksekliği, binanın konumunda 1.3 ile 1.6G kuvvetinde etki etmiştir. Deprem yönetmeliğinde referans değer 4’tür. Yani bina deprem yönetmeliğine aykırı inşa edilmiştir.

DİLATASYON (DİLATANS) NEDİR?

Dilatasyon, inşaat projelerinde planlanan boşluklara bu isim verilmiştir. Bilhassa çok katlı ve geniş bir alana yayılan yapılar tasarlanırken, genişleme ya da kısalmanın önüne geçmek için bu boşlukların planlanmasına ihtiyaç duyulmalıdır. Planlanan boşluklar binanın harekete açık olduğu bölümleridir. Dilatasyon derzine açık halde imal edilen bu boşluklar ile binanın hareketi engellenir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön