26 / 11 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı ayçiçek yağı fiyatlarını da vuracak! Yeni zamlar kapıda!

Rusya-Ukrayna savaşı ayçiçek yağı fiyatlarını da vuracak! Yeni zamlar kapıda!

Ayçiçek yağı alacakken yüksek zamlarla karşı karşıya kalanlar, yüksek fiyatlı etiketleri sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor ve tepkilerini gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ise yükselen ayçiçek yağı fiyatlarına ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi.




Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak ayı resmi istatistiklerine göre; 2020-2021 sürecinde Türkiye'deki buğday ithalatının yüzde 78'inin Rusya'dan, yüzde 9'unun ise Ukrayna'dan gerçekleştiği belirlendi. Diğer taraftan Türkiye'deki arpa ithalatının yüzde 40'ının Rusya'dan; ayçiçeğinin ise yüzde 56'sının Rusya'dan ve yüzde 12'sinın Ukrayna'dan gerçekleştirildiği kaydedildi. 

Uzman isimler yükselen enerji maliyetleri ve yükselen ithalatın göz önüne alınması halinde, Türkiye'deki ekmek ve benzeri unlu mamullerin ve ayçiçek yağlarının da fiyatlarının zamlanacağı tahmininde bulunuyor. 

Ayçiçek yağı fiyatları neden yükseliyor?

Türkiye temel gıda üretiminde tümüyle kendine yetebilmesi mümkün bir ülkeyken, dışa bağımlılığı devam ettirecek politikaları sürdürmesi sebebiyle eleştirilerle karşı karşıya kalıyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve ülkemizi ayçiçek yağıyla ilgili "ciddi bir tehlikenin" beklediğine vurgu yaptı. Remzi Suiçmez, "Kendi kendimize yeterliliğimizin yüzde 70'lerde olduğu ayçiçeğini de biz Rusya ve Ukrayna'dan alıyoruz. Bu ürünleri ya alamayız ya da daha yüksek fiyatla başka ülkelerden ya da yine Rusya ve Ukrayna'dan alabiliriz" şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı ayçiçek yağı fiyatlarını da vuracak! Yeni zamlar kapıda!

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım da ayçiçek yağlarına yeni zamların geleceğini öngördüğünü belirtti ve artacak fiyatlarla ilgili, "Gıda sektörünün verdiği bilgiye göre, depolarda 1 aylık yağ kalmış durumda. Zaten ithal ayçiçek ham yağ fiyatı 1.400 dolardı, bu şimdi hemen 1.500 doları buldu. Ton başına 100 dolar artış çok önemli bir rakam. Bu da içerideki fiyatlara yansıyacak. Depolarda bir aylık yağ kalması da yakın zamanda yansıyacağına işaret ediyor." ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan tarım yazarı ve Ziraat Mühendisi Faik Toy Toy ise "34 yıl önce 20,5 milyon ton olan buğday üretimimiz halen 20,5 milyon ton. Çünkü çiftçinin zararı düşünülmeden hep yurt dışından ithalat yolu seçildi" diye konuştu. Arpada da benzer bir tablo olduğuna vurgu yapan Toy, "Toprak Mahsulleri Ofisi, tonu 4 bin 500 liradan 255 bin ton arpa ithal etti. TMO'nun yerli üretim yapan çiftçiye açıkladığı ton fiyatı ise 1750 lira. TMO hasat sezonunda çiftçinin ürününe fiyat açıkladığı zaman, maliyetleri hiç göz önünde bulundurmadan, 1750 TL gibi üretim maliyetlerinin altında bir fiyat açıkladı." açıklamasında bulundu ve sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bugün geldiğimiz noktada arpa fiyatları, iç piyasada borsalarda 3 bin 800 TL oldu. TMO ise 4 bin 500 TL'ye, 255 bin ton arpa ithal etti. İki gündeki dolardaki artış, o arpanın tonun maliyetini 4 bin 750 TL'ye çıkarmış oldu."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön