28 / 04 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Rusya'nın dün başlayan Ukrayna işgali küresel piyasalardan enerji fiyatlarına ve uluslararası yaptırımlara kadar geniş çapta ekonomik sarsıntılara sebep olabileceği düşünülüyor. Tüm uzmanlar, Türkiye ekonomisinin bu krizden tüm yönleriyle olumsuz etkilenebileceğini söylüyorlar.



BBC Türkçe'ye açıkalamalar yapan ABD merkezli kamu politikaları organizasyonu Brooking Institute'de Misafir Öğretim Görevlisi Kemal Kirişci'ye göre Türk lirasının baskı altında olmasına neden olan bir diğer önemli faktör ise Türkiye'nin dış borçları. Bu açığın kapatılmasında önemli bir pay sahibi olan turizm gelirleri de olası bir gerilimden darbe alabilir.

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Türkiye'ye 2021 yılında en fazla turist gönderen ülke Rusya oldu. Yıl boyu yaklaşık 30 milyon ziyaretçiyi kabul eden Türkiye'yi 4,6 milyondan fazla Rus vatandaşın ziyaret ettiği kaydedildi. Geçen Kasım ayında iki ülke arasında turizm işbirliğini artırmak adına "Ortak Turizm Eylem Planı" imzalandı.

Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalatlar 2021 yılında son sekiz yılın rekorunu kırdı ve 29 milyar dolara; toplam dış ticaret hacmi de 35 milyar dolara dayandı. 

Tüm bu etkiler göz önünde bulundurulduğunda Ankara'nın ABD ve AB yaptırımlarını desteklememe olasılığı var mı?

Stein, bunun olası bir durum olduğunu söylüyor ancak "Türkiye'nin İran'da gördüğümüz gibi, bunlara uymaktan başka seçeneği olmayabilir." şeklinde konuşuyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön