02 / 05 / 2024

Rusya - Ukrayna savaşı Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? İşte kabus senaryosu!

Rusya - Ukrayna savaşı Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? İşte kabus senaryosu!

Rusya Ukrayna arasındaki savaş Türkiye turizmini etkileyecek mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte merak edilenler...



Rusya Başbakan Yardımcısı’ndan Turizm Dairesi'ne ‘‘yerli turizmi geliştirin’’ çağrısı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ocak'ta Türkiye’nin 2022 senesine ilişkin turizm geliri hedefini bir önceki seneye göre 10,5 milyar dolar tutarındaki yükselişle 35 milyar dolar şeklinde duyurdu. Bakanlık tarafından açıklanan veriler kapsamında, hem turist sayısında hem de gelir tutarında yaşanması planlanan yükselişte en fazla umutlu olduğu ülke hiç kuşkusuz Rusya’ydı.

Fakat Ukrayna’nın öngörülenden daha fazla direnmesi ve buna ilave olarak başta AB ve Amerika Birleşik Devletleri olacak şekilde pek çok ülkenin Rusya’ya ilişkin ambargo ve kısıtlamalara dahil olacağını duyurması, Moskova’nın saldırıdan önce yapılan planlarını bozmuş olabileceği belirtiliyor. Merkezinin Ankara'da yer aldığı Rusya Araştırmaları Enstitüsü, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Çernişenko’nun Rus Turizm Dairesi Rosturizm’e Ruslar'ın bu yaz mevsiminde tatil için Rusya'da tercih etmeleri amacıyla kampanya tavsiyeleri hazırlaması talimatında bulunduğunu belirtti.

Rusya - Ukrayna savaşı Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? İşte kabus senaryosu!

‘‘Rusya-Ukrayna savaşı uzarsa en az 10 milyar dolar, kısa sürede çözülürse 5 milyar dolar turizm gelirlerinde kayıp olur’’

Turizm acentesi sahibi Cem Topaloğlu, Türkiye’nin hedeflediği turizm gelirinin en az beşte birlik kısmının Rus turistlere bağlı olduğuna dikkat çekerek, savaştan sonra başlayan yaptırımların bu hedefe erişilemeyeceği tedirginliğini dile getiriyor. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Topaloğlu, "Rusya ve Ukrayna savaşı tüm beklentileri bozdu. Turizm açısından önümüzdeki tablo hiç de iç açıcı değil. Geçen yıl 4,5 milyon civarında turist gelmişti. Bu yıl 6 ya da 6,5 milyon Rus turist bekleniyordu. Bakanlık kişi başı turist harcamasını 900 dolar olarak hesaplıyor. Ama çalışmak için gelen Ermeni ve Gürcü, transit geçen İranlı da turist kabul edilince bu miktar düşüyor. Bence bir turistin harcaması 1200 dolar civarında. 6,5 milyon gelmezse neredeyse 8 milyar dolar kayıp olur. Buna 2,5 milyon Ukraynalı turistin en az 1,5 milyonunun gelemeyeceği varsayımını da eklersek kayıp 10 milyar doları aşıyor. Ki Rusların ‘alyans’ dediği ortak acentelerle çalışan Özbek, Tacik, Kazak da gelmeyebilir hatta Azerbaycanlılar'da da kayıp yaşayabiliriz. Burası da 1 milyar dolar tutar. Yarın müzakereler sonuç verse, kısa sürede sorun çözülse, bu yaşananlar ve devamında yaşanacak artçı krizler nedeniyle en iyimser tahminle 5 milyar dolar kaybederiz. Çünkü Rusya’da hem gelir kaybı oluşacak hem de güven kaybı" ifadelerini kullandı. 

İlk sırada İtalyan, Fransız ve İspanyol olacak şeklilde Avrupalı turistlerin Türkiye’deki insan hakkı ihlallerini ve doğa katliamlarını ileri sürerek Türkiye pazarına karşı küskünlük yaşadığının altını çizen Cem Topaloğlu, bu sene İsrailli turistlerde öngörülen yükselişin de Rusya ve Ukrayna pazarının yerini alamayacağını belirtti.


Geri Dön