02 / 05 / 2024

Rusya’dan Türkiye’ye inşaatta yeni yaptırımlar geliyor!

Rusya’dan Türkiye’ye inşaatta yeni yaptırımlar geliyor!

Rus Kommersant gazetesi, Rusya Federasyonu Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’nın Başbakan Dmitri Medvedev’in talimatıyla Ankara’ya yönelik yeni yaptırım planı hazırladığını yazdı.



Rus Kommersant gazetesi, Rusya Federasyonu Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’nın Başbakan Dmitri Medvedev’in talimatıyla Ankara’ya yönelik yeni yaptırım planı hazırladığını yazdı. 


Plana göre inşaat ve turizm sektörüne ek olarak otelcilik, kereste, pilot eğimi ve devlet ihaleleri alanlarında da Türkiye’ye yeni kısıtlamalar getirilecek.


Kommersant gazetesinin kaynağına göre yeni kararname uyarınca Rus tüzel ve özel kişilerin Türk şirketleriyle imzaladığı sözleşmelerde Rusya’da pasaport anlaşması yapması mümkün olmayacak. Pasaport anlaşması olmadan bankaların Türk şirketlerinin hesaplarına ödeme yapması ve Türk şirketlerinden de Rusya’ya para transferi gerçekleştirmesi mümkün olmayacak. Ayrıca Türk şirketlerinin devlet ihalelerine katılması da tamamen yasaklanacak.


Yeni yaptırımlar sadece 10 Aralık tarihinden sonra imzalanan yeni anlaşmalar için geçerli olacak. Diğer taraftan ileriki dönemlerde daha önce Rusya pazarında faaliyet gösteren Türk şirketler için istisna yapılabileceği öngörülüyor.


Gazete kararnameyle ilgili olarak, “Kolumuzu, bacağımızı kesmek gibi bir planımız yok, uygulanan yaptırımlar Rusya ekonomisine en az zararı verecek şekilde belirleniyor.” şeklinde yazdı.


Sözcü


Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların otel ve kereste sektörü ile pilotların eğitimine kadar genişleyebileceği, Kararname taslağının Ekonomi ve Gelişim Bakanlığı tarafından hazırlanıp hükümete sunulduğunu bildirildi.


"Kommersant" gazetesinde yer alan habere göre, konuyla ilgili kararname taslağının Ekonomi ve Gelişim Bakanlığı tarafından hazırlanıp hükümete sunulduğunu belirtildi.


Söz konusu taslak, iş ve hizmet ithalatının durdurulmasını, Rus tüzel kişilerin Türklerle kontrat imzalanmasını yasaklamayı kapsıyor. Yaptırımları Rosfinmonitoring’in Merkez Bankası’nın katılımıyla kontrol edeceği belirtildi.


Kommersant’ın Rosfinmonitoring’deki kaynağı, henüz kararname taslağını görmediklerini bildirdi. Kaynak, "Büyük ihtimalle kontrol prosedürü standart olacaktır. Merkez Bankası Türk şirketleri ile belirli bir tarihten sonra imzalanan sözleşmeler çerçevesinde yürütülen şüpheli operasyonları listeye alabilir ve daha sonra Rosfinmonitoring’i bilgilendirebilir" dedi.


Kısıtlamaların sadece yeni kontratları kapsayacağı, 10 Aralık’a kadar imzalanan kontratların yasal olduğu belirtildi. Ayrıca, uzun süredir Rus piyasasında faaliyet gösteren Türk şirketler için de daha sonra istisnalar yapılabileceğine dikkat çekildi.



Tataristan’da şu ana kadar yıllık 1,8 milyon metreküp ürün kapasiteli Avrupa’nın en büyük fabrikasını açan Hayat Holding, Rusya kereste sektöründeki en büyük Türk temsilci konumunda bulunuyor.


BİREYSEL OTEL REZERVASYONLARINI DA ETKİLENECEK


Kommersant, yaptırımların henüz kapsamadığı bireysel otel rezervasyonu piyasasını da etkileyebileceğini bildirdi. "VIP Servis" şirketi Genel Müdürü Dmitriy Gorin, online tur operatörlerinin oteller ile direkt olarak sözleşme imzaladıklarını ve teorik olarak yasakların onları da etkileyebileceği ifade etti.


Pilotların eğitimi konusuna gelince, Türkiye’de bu özel merkezler veya yüksek eğitim kuruluşlarında gerçekleştiriliyor. Fakat yurtdışında eğitim görmek isteyen Rus pilot adaylarının ilk olarak ABD ve Avrupa’yı tercih ettiklerine dikkat çekildi.


FİBA VE ANADOLU EFES KAPSAM DIŞI 


Kommersant’ın verilerine göre, Anadolu Efes’ (Efes, "Starıy Melnik") yaptırımlardan kurtulmayı başardı. Ayrıca yaptırımların Eroğlu (Colin’s ve Mexx mağazaları), Koton, ADL (Adilışık) ve GAP, Banana Republic ve Marks & Spencer gibi mağazaları geliştiren Fiba Holding’i kapsamadığı belirtildi.


RUS DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: YORUM YAPAMAM


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye karşı yaptırımları genişletmek gibi bir plan hakkında bilgi sahibi olmadığını açıkladı.


Rus haber ajansı Ria Novosti’nin verdiği habere göre Zakharova, gazetecilerin bazı yayın organlarında Rusya’nın Türkiye’ye karşı yaptırımları genişleteceğine dair haberleri yorumladı. Zakharova, "Ben bu konu hakkında hiçbir yorum yapamam. Bu konu hakkında bizde hiçbir bilgi yok" dedi.


Milliyet


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rus gazeteleri, Rusya’nın Türkiye’ye karşı açıklayacağı yaptırımların, ekonomik endişeler nedeniyle hafif şiddette olacağını yazdı. Yaptırımların 10 Aralık’tan önce yapılmış anlaşmaları kapsamadığı belirtilirken, büyük Türk şirketlerin hedef alınmayacağı kaydedildi.


Türkiye’ye ve Türk şirketlerine yönelik yaptırımları genişletme hazırlığında olan Rusya, fiyat ve enflasyon artışını körükleyecek yaptırımların şiddetini azaltma çabasına girdi. Son dönemde, uluslararası bazı şirketlerin tedarik açısından sıkıntı çektiği için üretim durdurma kararı alması da Rus hükümetinin işini zorlaştırdığı belirtildi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’e 10 Aralık’ta sunulan yaptırımlara dair yeni belgenin ayrıntılarına ulaşan Kommersant gazetesi, Türkiye’ye ve Türk şirketlerine yönelik yasakların ‘hafif şiddette’ olacağını yazdı. Gazetenin haberinde yaptırımların özellikle Rusya’daki büyük Türk yatırımcıları ve perakende zincilerini hedef almayacağı belirtildi.


10 ARALIK ÖNCESİ


Kommersant gazetesinde yer alan habere göre yeni yaptırımların devlet ihalelerinden men edilmekten, inşaat ve otelcilik sektörüne kadar uzanması gündemde. Ancak tüm bu önlemler, 10 Aralık tarihinden önce yapılmış anlaşmaları kapsamayacak. Halihazırda Rusya’da çalışan şirketlerin ise yasak kapsamında olmayacağı vurgulandı. Haberde görüşüne yer verilen Rus yetkilisi, “Kendi bindiğimiz dalı kesmek istemiyoruz. Yaptırımlar Rusya ekonomisi için minimum zarar getirecek şekilde olacak” dedi. Haberde, yaptırımların “yumuşak” olduğu ve pek çok sektör temsilcisine “nefes aldırdığı” belirtilirken, Efes’den Kastamonu Holding’e, Colin’s’den LC Waikiki’ye kadar pek çok isim yapmış Türk şirketi sıralanadı ve yeni yaptırımların bu gibi büyük şirketleri etkilemeyeceği yorumu yapıldı. Medvedev’e sunulan teklifte, Türk tüzel kişiliği olan şirketlerin Rusya’da faaliyet göstermeleri yasak olan sektörler listeleniyor. İnşaat, turizm ve otelcilik faaliyetlerinin, Türkiye’de kurulu şirketlerin Rusya temsilcilikleri üzerinden yapılmasına izin verilmiyor.


Star




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya Başbakanı Medvedev'in imzaladığı Türkiye'ye ek yaptırımlar paketi uygulamaya kınuldu. Rusya'daki Türk firmaların inşaat, turizm ve otelcilik alanındaki faaliyetleri durduruldu.


Rusya hükümeti, 1 Ocak itibarıyla Türk firmalarının turizm, otelcilik ve inşaat faaliyetlerini yasaklayacaklarını duyurdu.



Cumhuriyet


Geri Dön