11 / 05 / 2024

Sanayi üretimi beklentiyi karşılayamadı! Yüzde 0,1 azaldı...

Sanayi üretimi beklentiyi karşılayamadı! Yüzde 0,1 azaldı...

Sanayi üretim endeksi, mart ayında aylık bazda yüzde 5,5 yükselirken, yıllık bazda yüzde 0,1 azalış kaydetti.



Sanayi üretim endeksi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem felaketinin yaşandığı bu ayda aylık bazda yüzde 6, yıllık bazda yüzde 8,2 azalış yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıklamış, buna göre, sanayi üretim endeksinin hesaplanmasında aylık sanayi üretim anketi ve katma değer vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen verileri kullanmıştı.

Deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir neden ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiş, bu şehirlerden derlenen anketlerden yüzde 67 oranında cevap alınabilmişti. 

Sanayi üretimi beklentiyi karşılayamadı! Yüzde 0,1 azaldı...

Bu sebeple, şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin gerçekleştirildi.

Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 1,94 olarak belirlendi.

Şubatta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi senelik bazda yüzde 8,2 azalış yaşadı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 18,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,2 ve gaz, elektrik, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 gerileme yaşadı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6 azalış kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 11,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,6 azalış olurken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 yükseldi.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi de şubat ayında yıllık bazda yüzde 8,23 azalış gösterdi.

Memurlara Temmuz'da ne kadar zam gelecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması! Memur maaşı kaç TL olacak?

Depremzede öğrencilere ek kontenjan açan üniversiteler peş peşe açıklandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön