17 / 05 / 2024

Sanayiciler uyardı! Çelik üretimi ve ihracatı geriliyor

Sanayiciler uyardı! Çelik üretimi ve ihracatı geriliyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle uluslararası alanda rekabet güçlerinin gerilediğini açıkladı, Dernekten yapılan açıklamada çelik ihracatında ve üretiminde yaşanan düşüşe işaret edildi. Açıklamada elektrik ve doğal gaz faturalarının çelik sektö



TÇÜD'nin açıklamasında, elektrik enerjisi ve doğal gaz fiyatlarının son bir yıl içerisinde yaklaşık 4 kat artış gösterdiği, büyük kullanıcı olan sanayi sektörlerine daha yüksek doğal gaz fiyatı uygulanması gibi nedenlerle çelik sektörünün rekabet gücünün olumsuz etkilendiği ifade edildi. Açıklamada, "Enerji maliyetlerinin toplam maliyetler içerisinde yüzde 8 civarında olan payının yüzde 30 seviyesine ulaşması, sektörümüzün iç ve dış piyasalardaki rekabet gücünün önemli ölçüde gerilemesine sebep olmuştur" denildi.

Üretim yüzde 19 düştü

Maliyetlerin bu şekilde yükselmesi nedeniyle, çelik sektöründe vardiya sayılarının düştüğü ve bazı fabrikaların üretimlerini durdurmak zorunda kaldıkları ifade edilirken Türk çelik sektörünün Eylül ayında çelik üretiminin yüzde 19 oranında azaldığı kaydedildi. Açıklamada, "Türk çelik sektörü, 2022 yılının Eylül ayında en çok çelik üretimi gerçekleştiren 15 ülke arasında yüzde 19 ile çelik üretiminde en fazla azalış gözlenen ülke oldu" denildi. Açıklamada, Türkiye'nin çelik üretiminde Almanya, İran ve Brezilya’nın ardından 10. sıraya kadar gerilediğine işaret edilerek, 2021 yılının Eylül ayında 3,3 milyon ton olan aylık üretimin, 2022 yılında 2,7 milyon ton seviyesine kadar düştüğü dile getirildi.

İhracat yüzde 31 düştü

Dernek ayrıca 30 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen enerji fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların, ihracat rakamlarına da yansıdığını belirterek çelik ihracatının Eylül ayında yüzde 31 oranında geriledi bildirildi. Kapasite kullanım oranının yüzde 75’ten, yüzde 60’lara gerilediği belirtilirken "2022 yılının son çeyreğine girilirken, üretimde aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi ihtimalini güçlendirmiştir. Bu kapsamda, çelik sektöründe gözlenen olumsuz gidişata son verilmesine yönelik çok yönlü adımların atılması ve sanayi sektörlerine farklı doğalgaz tarifesi uygulamasına son verilmesi önem taşımaktadır" denildi.

Yeni ticaret savaşları 'hurda'dan çıkacak

Sanayinin can damarında ham madde üretimi düştü

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön