23 / 12 / 2024

Sani Şener: TAV Havalimanları için hikaye yeni başlıyor!

Sani Şener: TAV Havalimanları için hikaye yeni başlıyor!

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener yaptığı açıklamada yolcu sayılarının dünyada her yıl yüzde 4-5 büyüdüğünü söyleyerek, "Bu nedenle, TAV Havalimanları için hikaye aslında yeni başlıyor." diye konuştu.



TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener Anadolu Ajansı muhabirine, TAV Holding'in 2018 performansı ve 2019 hedefleri hakkında değerlendirmeler yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre,  Şener, holding olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden ilk açıkladıkları 2018 hedeflerini daha sonra yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi.

Şener, 2018 hedeflerine oldukça rahat bir şekilde ulaşacaklarını belirterek, 2019 hedeflerini ise bu yıl sonunda finansallar ile açıklamayı planladıklarını söyledi.

Bu yıl birçok yatırımı hayata geçirdiklerini söyleyen Şener, şöyle konuştu:

"2018'de Antalya Havalimanı'nı işleten şirketin yüzde 50 ortağı olduk. Kopenhag, Frankfurt, Zürih ve Maskat'ta yolcu salonları açtık. Maskat'ta yiyecek-içecek alanlarını işletmeye başladık. Yer hizmetleri şirketlerimizin Yeni Havalimanı yatırımlarına başladık. Atatürk Havalimanı'nın ticari yolcu trafiğine kapanması nedeniyle biz TAV olarak oradan çıkıyoruz. Onun için yeni bir genel müdürlük binası satın aldık. Yani 2018 oldukça yoğun yatırımlarla geçti. Gündemimizde takip ettiğimiz birçok havalimanı projesi var. Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Afrika şeklinde özetleyebileceğimiz ana faaliyet coğrafyamızda yeni yatırım fırsatlarını araştırıp değerlendirmeye devam edeceğiz."

Sani Şener, 2018 yılında TL'de yaşanan değer kaybının, özellikle Türk yolcuların satın alma gücünü olumsuz etkilediğine işaret ederek, bu nedenle kişi başı gümrüksüz satış harcamalarında düşüş yaşandığını belirtti.

Diğer bir yandan TL'deki değer kaybı ile Türkiye'nin çok cazip bir turizm merkezi haline geldiğini söyleyen Şener, "Ülkemize gelen ziyaretçi sayısında tüm zamanların rekorları kırıldı. Bu şekilde yabancı turist sayısında yaşanan artış bizim açımızdan Türk yolcularımızda yaşanan zayıflığı telafi etti. Turizmde yaşanan iyileşmenin 2019 yılında da devam etmesini öngörüyoruz." dedi.

 

- "Önümüzdeki dönem şirketimiz için cazip büyüme fırsatlarıyla dolu olacak"

 

Sani Şener, TAV Havalimanları olarak Türkiye'de halihazırda İstanbul Atatürk, Antalya,  Ankara  Esenboğa,  İzmir  Adnan Menderes, Milas Bodrum, Gazipaşa Alanya havalimanlarını işlettiklerini belirtti.

Bu sektörde edindikleri sosyal ve bilgi sermayelerini kullanarak komşu coğrafyada yeni projelere imza attıklarını söyleyen Şener, şu şekilde konuştu:

"TAV Havalimanları olarak bugün hizmet şirketlerimizle birlikte 21 ülkede 76 havalimanında faaliyet gösteriyoruz. Yedi ülkeye yayılmış 15 havalimanını bizzat kendimiz işletiyoruz. Özellikle gelişen ülkelerdeki hızlı nüfus artışı, kentleşme ve küreselleşme kentleri birbirine bağlayan havalimanlarına olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Yolcu sayıları dünyada her yıl yüzde 4-5 artıyor. Bu büyümenin ekseriyeti bizim de faaliyet gösterdiğimiz gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek. Bu nedenle, TAV Havalimanları için hikaye aslında yeni başlıyor diyebiliriz. 

Şu andaki konumumuza bakarsanız Avrupa'nın 5 büyük havalimanı işletmecilerinin Fransız Aeroports de Paris'in (ADP), Vinci, Fraport, TAV ve Schiphol olduğunu düşünürseniz… ADP bizim ortağımız, Vinci ve Schiphol ADP'nin ortağı, ADP Schiphol'un ortağı, biz de Antalya'da Fraport'la ortağız. Bu şirketlerin yıllık hizmet verdikleri yolcu sayısı 500 milyonun üzerinde..."

Şener, havacılık sektörünün temel dinamiklerinin son derece kuvvetli olduğunu belirterek, "Tüm dünyada yolcu hacminin önümüzdeki 20 yılda ikiye katlanması bekleniyor. Bu artışın aslan payı da bizim faaliyet gösterdiğimiz gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek. Biz önümüzdeki döneme şirket içerisinde TAV 2.0 diyoruz. TAV 2.0 şirketimiz için cazip büyüme fırsatlarıyla dolu olmaya devam edecek." diye konuştu.

 

- "TAV Technologies Hollanda'ya teknoloji satar hale geldi"

 

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, İstanbul Havalimanı'na geçişle beraber Atatürk Havalimanı'ndaki pozisyonları ve operasyonlarını nasıl yöneteceklerine dair de konuştu.

Şener, kendilerinden istenilen tarihe kadar Atatürk Havalimanı'nı yolcu konforunu bozmadan çalışır durumda tutmak için tüm hazırlıkları yaptıklarını belirtti. 

Atatürk Havalimanı'nda çalışan personelin nasıl değerlendirileceği konusuna da değinen Şener, "Atatürk Havalimanı'nda çalışan personelimizin yeni havalimanında da çalışıp faydalı olabilmeleri ve sorunsuz transferi için yeni havalimanı insan kaynakları ile bizim insan kaynaklarımız birlikte çalışıyor." diye konuştu.

Şener, İstanbul Havalimanı'nda yer hizmetleri şirketlerinin, Atatürk Havalimanı'nda olduğu gibi hava yolu şirketlerine hizmet vermeye devam edeceğini söyleyerek, "Türk Hava Yolları (THY) ile ortak yer hizmetleri şirketimiz Turkish Ground Services (TGS) de 15 yıl süreyle THY'ye hizmet vermeye devam edecek. Bunun dışında yeni havalimanında sınırlı bir yiyecek içecek ve lüks markaların gümrüksüz satışı operasyonu yapacağız." diye konuştu.

TAV Havalimanları'nın dijitalleşme sürecinden de bahseden Şener, bünyelerinde TAV Technologies olmak üzere bir bilişim şirketi barındırdıklarını söyledi.

Şener, TAV Technologies'in bugün Hollanda'ya teknoloji satar hale geldiğini belirterek, "İşlettiğimiz havalimanlarını da en son teknolojik gelişmelere göre sürekli geliştiriyoruz. Yönetim kurulumuzu bünyesinde bulundan Kurumsal Yönetim Komitemiz dijitalleşme konusunu bizzat yönetim kurulu seviyesinde takip ediyor. Bu kapsamda üzerinde çalıştığımız birçok konu var. Havalimanları çok akıllı binalar... Buradaki süreçlerin dijitalleşmesi, havalimanındaki bir çok paydaşı aynı platformda bir araya getirerek büyük verinin en hızlı şekilde bilgiye dönüşümünü sağlıyor." şeklinde konuştu.


Geri Dön