Şantiye elektriği ve suyu kullanımı!
İskan, bir binanın fen - teknik - imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak tanımlanıyor. İskan alınmayan yapıda şantiye elektriği ve suyu kullanılır mı?
Şantiye elektriği ve suyu kullanımı!
İskan belgesi; diğer ifade ile “yapı kullanma izin belgesi”, bir binanın fen-teknik-imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak tanımlanıyor.
Belediyeler; iskan ruhsatı vermek için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formunu özellikle istemektedir.
İskan alınabilmesi için yapı nedeniyle kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmamalı ve binanın imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekmektedir.
İskansız bir bina maliki veya böyle bir yerden konut-işyeri satın alacak olanlar, yukarıda belirtilen hususları iyice araştırmalıdırlar. Belirtilen yönlerin yeterince araştırılmaması aşamalarda oldukça sıkıntılı durumlar yaşamanıza neden olabilecektir.
İskanı alınmamış gayrimenkuller için ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi.
Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek gelecek, yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeyecekler.
Ayrıca, iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor.