23 / 11 / 2024
fuzul

Saturn, Türkiye'de 5 mağaza daha açacak

Saturn, Türkiye'de 5 mağaza daha açacak

Saturn, tüketiciden gördüğü ilgi karşısında Türkiye'de mağaza sayısını artırmaya karar verdi




Ürünü markette test etme imkanı sunan Alman elektronik market zinciri Saturn, tüketiciden gördüğü ilgi karşısında Türkiye'de mağaza sayısını artırmaya karar verdi. 5 mağaza daha açmaya hazırlanan marketin operasyonlardan sorumlu yöneticisi Yıldırım Karaali, "Müşteriden aldığımız sinerji sayesinde 'iyi ki Türkiye'ye gelmişiz' diyoruz" dedi. 
  
Yarım asırlık Alman elektronik mağazası Saturn, ekonomik krizin etkilerine rağmen Türkiye'ye gelmekten memnun. Elektronik market, İstanbul'da açtığı ilk mağazasının 100'üncü gününü kutladı. Saturn operasyonlardan sorumlu Türkiye Genel Müdürü Yıldırım Karaali, bazı hedeflerle bu pazara girdiklerini belirterek, "Geçen sürede bu hedeflerimizi aştık. Hatta, ilgiyi görünce, 'iyi ki de gelmişiz' dedik." diyor. Dünya genelinde elektronik ürünler satan mağazaların birçoğunun Türkiye pazarında yer almasını değerlendiren Yıldırım Karaali, "Türkiye pazarında oyuncuların artması, Saturn olarak bizi heyecanlandırıyor. Çünkü rekabeti seviyoruz. Niye sevdiğimizi sorarsanız; rekabetin iki önemli etkisi olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle tüketim bilincine ciddi bir katkı sağlıyor. Müşteriyi daha iyiyi aramaya yöneltiyor.

Mağaza olarak sunduğumuz hizmet kalitesi ile tüketicilerimize alışveriş sırasında yaşattığımız teknoloji keyfiyle rakiplerimizden ayrılıyoruz. Bu rekabetten her zaman müşteri avantajlı çıkıyor. Bizim gelişimizden önce daha çok fiyatta rekabet vardı. Sektör kendini ucuz ürün satmakla tanıtıyordu. Oysa şu an sektörde "müşteri hizmetleri" önemli bir kavram haline geldi. Biz bir ürünün keyifle alınıp ardından sorunlar yaşanmasını istemiyoruz. Aksine teknoloji keyfinin yaşanmasına önem veriyoruz. Bu doğrultuda ilk olarak satış noktamızı özel olarak dizayn etmekle işe başladık. Bir 'fuar havasında' tasarlanan mağazamızda tüketicilerimiz gelip istedikleri ürünü deneyebiliyor. Mağazamızda çay makinelerinin nasıl çay yaptığını da deneyebiliyorsunuz, bilgisayar monitörlerinin hangisinin film izlemeye veya Excel'de, Word'de çalışmaya uygun olup olmadığını sistemimiz sayesinde bizzat görebiliyorsunuz. Fiyatını beğendiğiniz bir ürünü eve götürdüğünüzde yaptığınız işe uygun olmadığını görüp pişman olmuyorsunuz." şeklinde konuştu. Farklı hizmetler sayesinde mağaza ziyaretçi sayılarının hızla yükseldiğine dikkat çeken Karaali, günlük ortalama müşteri sayılarının 3 bini bulduğunu ifade etti. Hafta sonları bu rakamın iki katını aşabildiğini anlatan Karaali, müşterilerin en çok LCD TV, bilgisayarlara ve cep telefonlarına ilgi gösterdiğini ifade etti. İlk 100 günün rüya gibi geçtiğini söyleyen Karaali, mağazada yaklaşık 45 bin çeşit ürünün bulunduğunu aktardı. Bunların içinde yerli de var yabancı da. Bütün ürünler Türkiye'deki temsilcilerinden alınıyor. Müşterilere ürünleri test etme imkanı sunuluyor. Böylece kendine en uygun ürünü alan müşterinin memnuniyeti üst düzeyde oluyor. Örneğin, elektrikli süpürge almak isteyen müşteri, mağaza içinde hazırlanan alanda, halıfleks, halı, parke gibi farklı alanlar üzerinde süpürgeyi kullanıyor ve en doğru kararı veriyor. Kahve ve çay makineleri için de aynı durum söz konusu. Satış standında çay ve kahveyi demleyerek sonucu bizzat gözlemlemek mümkün. Bu uygulama, amatör dijital fotoğraf makinelerinin yanı sıra profesyonel SLR fotoğraf makineleri için de geçerli. Farklı objektifleri makine ile kullanıp, sonuçlarını görerek almak mümkün.

istanbul'un başlayıp bittiği belli değil

2010 yılı sonuna kadar 5 mağaza daha açmayı hedefleyen Saturn, Türkiye teknoloji pazarının ilk iki firması arasında olmak için çalışıyor. 2010'dan umutlu olduğunu açıklayan Yıldırım Karaali, Türkiye'deki teknoloji perakendesi sektörü ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Öncelikle Türkiye'nin gösterdiği uzun dönemli büyüme ve performansı ile yatırım için çok cazip bir ülke olma konumunu koruyor ama elektronik perakendeciliğinde çok yeni. Yeni olmakla birlikte gelişme ivmesinin ne kadar hızlı olduğunu birlikte izliyoruz. Sektörün yeni oyuncularından biri olarak ana hedefimiz, rekabeti artırmak. Böylece tüketicinin daha düşük fiyata, kaliteli en yeni teknoloji ürünlerine ulaşmasını sağlamak. Uzun vadede ise Türkiye teknoloji pazarının ilk iki firması arasında olmayı hedefliyoruz." Karaali, marketlerin şehir dışına taşınması ile ilgili yasa tasarısı konusunda yorum yaptı. "İstanbul'un nereden başlayıp nerede bittiğini tespit etmek zor. Almanya gibi ülkelerde, bazılarında şehir dışında, bazılarında da içinde. Avrupa'daki şehir dışı ile İstanbul'u mukayese etmek zor. Avrupa'da şehirler İstanbul'dan küçük olduğu için şehir dışını tespit etmek kolay." dedi.
Mehmet Sakin/Zaman


Geri Dön