28 / 04 / 2024

Savaşın ateşi doğalgaz fiyatlarını da uçurdu! Okkalı zam kapıda!

Savaşın ateşi doğalgaz fiyatlarını da uçurdu! Okkalı zam kapıda!

Ortadoğu'da İsrail-Filistin arasında yaşanan savaş pek çok emtianın fiyatının artmasına neden oldu. Savaşın ateşi doğalgaz fiyatlarını da uçurdu! Okkalı zam kapıda!



İsrail-Filistin çatışmasıyla beraber son iki haftada doğalgaz fiyatlarındaki artış yüzde 35'e yaklaştı. İki ülke arasında yaşanan gerilim bölgesel savaş tehlikesini tetiklerken, kış öncesinde doğalgaz fiyatlarını yukarı itiyor.

Ortadoğu’da bölgesel savaş tehlikesi gün geçtikçe artarken, petrolle birlikte doğalgaz fiyatlarında da sert yükselişler meydana geliyor. 

Avrupa’da derinliği en çok olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de gösterge vadeli fiyatlar bugün yüzde 6,1 oranında yükseldi.

DOĞALGAZ FİYATLARI YÜZDE 35 ARTTI

Hamas tarafından İsrail’e saldırı düzenlediği 7 Ekim tarihinden bugüne kadar geçen 13 günde Avrupa’da doğalgaz fiyatlarındaki artış yüzde 35’e çıktı.

İRAN VE HÜRMÜZ RİSKİ

Sözcü'nün haberine göre, Mısır'a gaz sağlayan Akdeniz’deki büyük bir sahanın devre dışı kalması ve bu ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına ilişkin endişelerin ortaya çıkmasından ziyade İran’ın çatışmalara dahil olabileceğine dair yükselen riskler, fiyat artışlarında etkili oluyor.

İran’ın çatışmalara dahil olması riski, Katar’ın LNG gemilerinin de geçtiği Hürmüz Boğazı ve boru hatları için de güvenlik kaygılarını artırıyor.

Kış öncesinde Avrupa’da bin metreküp doğalgazın fiyatı 590 dolar seviyelerine çıktı.

Türkiye’nin doğalgaz ithalatında da TTF fiyatları dikkate alınıyor.

Savaşın ateşi doğalgaz fiyatlarını da uçurdu! Okkalı zam kapıda!

DOĞALGAZ NE ZAMANA KADAR BEDAVA?

Öte yandan kış aylarının yaklaşması, havaların serinlemeye başlaması ile birlikte doğalgaz yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda açıklanan karara göre; 1 Mayıs 2024 tarihine kadar elinize geçeçek olan faturalarının 25 metreküp kısmı vatandaşlara ücretsiz doğalgaz olarak sağlanacak.

Doğalgaz kullanıcılarına gönderilecek faturada doğalgaz kullanımı 25 metrekübü geçmemiş ise aboneler hiçbir ücret ödemeyecek.

Kararnameye göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek.

EKİM 2023 DOĞALGAZ METREKÜP FİYATI KAÇ LİRA?

1 Ekim 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4080 Türk Lirası. Bu da 1 metreküp başına 4,08 lira anlamına geliyor. 1 metreküp fiyatı baz alındığında 25 metreküp doğalgaz 102 ile 110 Türk Lirası arasında bir meblağ yapıyor. Doğalgaz faturalarında aylık ortalama 100 ile 110 TL'lik indirim uygulanıyor.

Avrupa Birliği’nde otomobil satışları 14 aydır artıyor!

Evde bakım maaşı Ocak 2024 zammı az önce hesaplandı! İşte hesaplara yatırılacak o paralar!


Geri Dön