Sayım Azmaz: Kentsel dönüşüm sırf Belediyelerin işi değildir!
Adana'nın her tür sosyal kültürel ve ekonomik olaylarında elini her zaman taşın altına koyan İş adamı Sayım Azmaz Kentsel dönüşümle alakalı olarak önemli çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Adana'nın her tür sosyal kültürel ve ekonomik olaylarında elini her zaman taşın altına koyan İş adamı Sayım Azmaz Kentsel dönüşümle alakalı olarak önemli çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sayım Azmaz "Adana artık talihinin Makus olduğu iddiasını yok etmek zorundadır.Bunun günümüzdeki en önemli şansı olarak Kentsel dönüşüm olduğunu " vurgulayarak yapılması gerekenleri bilgi birikim ve tecrübelerini içinde hep ışık olan Adana sevdasına endeksleyip olmazsa olmazlara değindi.
Yaşamının önemli bir bölümünü Adana sevdasına vakfetmiş olan iş adamı Sayım Azmaz; siyasette uzun yıllar yöneticilik yapmış,Belediye Meclis görevlerinde bulunmuş,MHP nin hep üst düzey konumlarında yöneticilik yapmış,Son yıllarda yapımı yılan hikayesine dönen Ramazanoğlu Camii inşaatında önemli maddi ve manevi katkılar koymuş olan Adana markasının önemli müteşebbislerinden biri olarak Adana için şans olan Kentsel dönüşüm konusunda da kayıtsız kalmayarak önemli tespitlere dikkat çekti.
ADANA lı Müteahhitler KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ kazanca DÖNÜŞTÜRÜR!
ÜLKEMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM Avrupa ve Amerika da uygulama sahaları üzerinde geliştirilen pek çok müdahale biçiminden farklı olarak; Türkiye'de kentsel dönüşüm deyince akıllara gecekondu bölgelerinin dönüşümü geldiğini belirten Sayım Azmaz "Kentlerin farklı sorunlarına karşı genellikle aynı çözümler uygulanıyor. Dönüşüm çalışmaları fiziksel mekânın dönüşümüne indirgenirken yerleşime ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlar genellikle dikkate alınmıyor.
Son yıllarda ülkemizde kentsel dönüşüm ihtiyacı çok artmıştır. Kentlerimiz 1950'lerden 2000'lere kadar sağlıksız plansız kentleşme alabildiğine devam etmiştir. Sağlıksız üst üste binalar, keşmekeş trafik, yeşil alanı olmayan mutsuz bir yaşamın kentleri oluşmuştur. Aslında, kentleşmenin 2.evresi de 1999 depremi aklımızı başımıza bir nebze getirmiştir. Bu binaların çoğunun yıkılıp yeniden yapılması sık sık gündeme gelmektedir. İşte bu da kentleşmenin 3.evresi olarak tanımlanıyor. Bu evreyi modern şehir yaşamına uygun nitelikli yapılaşmanın ve kentsel yaşamın oluşması hedeflenerek iyi değerlendirmelidir. Adana'da yapılacak yeni binaların, milli kültür ve çağdaş mimarinin bir araya gelmesiyle oluşturulması gerektiğini söyledi. Sayım Azmaz 'Belediyeler plan yapar, şehir kurmaz' dedi.
YEREL MÜTEAHHİT MALİYETİ AŞAĞIYA DÜŞÜRÜR
TOKİ’nin yaptığı işlerde birinci derece ihale yapmasına karşın, müteahhitlerin yüklenicileri, taşeronlar ve 3. taşeronların ortaya çıktığını belirten Sayım Azmaz, “Bu şekilde her kategoride fiyat yükseliyor. Yüklenici firma, taşeron ve 3. taşeronun her birinde kar marjı oluşuyor. Böylece fiyat artıyor. Ancak Kentsel dönüşüm projesini yerel firmanın yapması demek, bu işin direk imalatçıya verilmesi demek oluyor. İş direk imalatçıya verildiği için ara yükleniciler çıkıyor ve maliyet aşağıya çekilebiliyor. TOKİ’nin bu işi yapması illaki maliyeti arttırıyor. Bu projelerde Adanalı firmalar tercih edildiğinde maliyet aşağı çekiliyor” dedi.Sayım Azmaz Kentsel Dönüşüm hakkında sözlerini "Adana nın bu gelişmlerle birlikte Turizminde önemli bir ivme kazanarak Adana nın çehresinin mutlak değişeceğini kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yenileme, canlandırma ve sağlıklaştırılması gerektiğini "söyledi.
Dokuz Sütun