17 / 05 / 2024

Seçim sonrası Türkiye'nin kredi risk primi fırladı!

Seçim sonrası Türkiye'nin kredi risk primi fırladı!

Seçim sonrasında piyasalarda ilk fiyatlamalarda risk primi fırladı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi seçim sonrası ilk fiyatlamalarda 600 baz puanın üstünü gördü.



Sözcü'de yer alan detaylara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre Tayyip Erdoğan’ın önde olduğunu, seçimlerin büyük ihtimalle ikinci tura kaldığını gözlemlenirken bankacılar bu süreçte piyasalarda dalgalı seyrin kaçınılmaz olduğunu, Türk Lirasının risk altında kalabileceğini vurguladı.

Bankacılar seçim sonuçlarına ilk tepkinin kamu kontrollü olmayan CDS (kredi risk primini gösteren kredi temerrüt takası) piyasasında izlenebildiğini ifade ederken 5 yıllık CDS seçim öncesine göre 105 baz puan artarak Türkiye’nin risk priminin yükseldiğini gösterdi.

Türkiye’nin 5 senelik CDS’leri ikinci tura kalmış gibi görünen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra keskin yükselerek altı ayın zirvesine ulaştı.

Seçim sonrası Türkiye nin kredi risk primi fırladı!

Türkiye’nin 5 sene vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS, cuma gününe kıyasla 105 baz puan yükselişle 597 baz puanı buldu. S&P Global Market Intelligence bunun, 2022 Kasım ayından beri kayda geçen en yüksek seviye olduğunu ifade etti.

Seçim öncesi son haftada Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesinin ilk turda muhalefet adayı lehine sonuçlanabileceği ihtimalinin yükseldiği beklentisiyle borsada sert yükseliş ve CDS’te düşüş olmuştu. Analistler kamunun kontrolü olmayan bu piyasalar başta olmak üzere bugün ve ikinci tura kadar geçecek iki haftada sert hareketlerin olabileceğini öngörüyor.

Tradeweb verileri baz alındığında 2034 vadeli dolar cinsi tahvil 5.8 sent düşüşle Şubattan bu yana en düşük seviye olan 95 sentin hafif üzerinde işlem gördü.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yüzde 6,1 azalışla 5.489,50 puandan başladı.

Yeni asgari ücret zammında kritik detay! Asgari ücret 500 dolar mı olacak?

Emeklilere Temmuz'da ne kadar zam gelecek? 8 bin, 9 bin, 10 bin TL maaş alanlar dikkat! Zamlı maaşlar tek tek hesaplandı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön