14 / 05 / 2024

Seçimden sonra konut fiyatları yükselecek mi?

Seçimden sonra konut fiyatları yükselecek mi?

"Döviz yatay seyrediyor, faizlerdeki düşüş nedeniyle mevduat cazip değil, Kur Korumalı Mevduatlar da çözülme eğiliminde, para köşeye sıkışıyor, gidilebilecek pek bir adres kalmıyor" diyen Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının seçim sonrasında artabileceğine işaret etti.



Konut fiyatlarındaki artışın hız kestiğini ancak bu durumun kalıcı olup olmayacağını seçim sonrasında yaşanacak gelişmelerin belirleyeceğini kaydeden Aktaş, Merkez Bankası verilerine göre yeni konutların fiyatı ağustos ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 176 oranında arttığını, TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre ise inşaat maliyetlerinde eylül ayında yüzde 120 oranında artış gerçekleştiğini ifade etti.

Konut fiyatları nasıl arttı?

“Konut fiyatlarındaki hızlı artışın şaşılacak, yadırganacak bir yönü yok” diyen Aktaş, konut üretiminde maliyetler çok arttığı için pahalıya mal olduğunu söyledi. Talebin bir dönem çok yüksek olduğunu son dönemde ise yavaşlama olduğunu kaydeden Aktaş, konut alışlarının azalmasının en önemli nedeninin fiyatların geldiği nokta olduğunu belirtti. Sosyal konut projesinin de etkisiyle konut fiyatlarındaki artışın biraz da olsa hız kesmiş olduğunu kaydeden Aktaş, çok yüksek talep doğduğunu büyük bir kesimin talebinin karşılanamayacağının da ortaya çıktığını söyledi. Projenin yarattığı psikolojik havanın bir süre sonra dağılacağını anlatan Aktaş, konut fiyatlarını yukarı itecek en büyük etkenin aslında ekonomik gelişmeler değil, siyasi tercihler olacağını ifade etti. "Seçim, bazı tercihlerde çok belirgin değişiklikler yaşanmasına yol açabilir" diyen Aktaş, seçim sürecinde tüm tercihlerin değişebileceğini, konut kredisi faizlerinin bugünün enflasyonist ortamında sıfır sayılabilecek düzeylere indirilebileceğini ve bu durumun da konut talebini, dolayısıyla fiyatları yukarı itebileceğini söyledi.

Finansal araçların reel getirisi kalmadı

Finansal yatırım araçlarının reel olarak bir getirisinin kalmadığının ortada olduğunu belirten Aktaş, hisse senedi dışında reel kazanç sağlayan bir araç neredeyse kalmadığını kaydetti. Dövizde de uzun süredir yatay bir gidiş olduğunu kaydeden Aktaş, kur artmayacak gibi göründüğü için döviz tutma eğilimi önümüzdeki dönemde bir miktar sekteye uğrayabileceğini ifade etti. Mevduatın getirisinin ise artırılmış faiz oranları bile enflasyonun çok altında olduğunu dile getiren Aktaş, "Kur korumalı mevduattaki artış da adeta durdu ve yakında bu hesaplarda çözülme başlarsa şaşmamak gerek. Para köşeye sıkışıyor! Gidilebilecek pek adres kalmıyor" diye konuştu.

 

Küresel konut fiyatlarında gerileme başladı: O ülkede sert düşüş!

Bakan Kurum'dan konut fiyatlarıyla ilgili yeni açıklama!

Ev almak isteyenlere bir iyi bir kötü haber! Ünlü ekonomist duyurdu!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammında kritik detay! Hemen bakın!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön