03 / 08 / 2024

Şehir hastaneleri üniversiteler hastanesi olacak!

Şehir hastaneleri üniversiteler hastanesi olacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Koca, "Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CNN TÜRK’te yayınlanan Hafta Sonu programında Hakan Çelik’in sorularını cevaplandırdı. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakan Koca, şehir hastanelerinde yatak sayısının artırılacağını söyledi. Koca, ehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, ''Yatak sayısının 2023 yılında 150 bin olması hedeflendi. En üst düzeyde eksiksiz sağlık üsleri planladık. Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz. Hastaneler birden fazla üniversite ile işbirliği yapılabilecek'' diye konuştu. 

Sağlıkta Dönüşüm Programı başladığında mevcut hastanelerin yaş ortalamasının 48 olduğunu söyleyen Koca, birçoğunun da deprem güvenliği ve fonksiyonel açıdan çok kötü durumda bulunduğunu açıkladı. Koca, "2023 hedefimiz Türkiye genelinde 150 bin yatak kapasitesine ulaşmak" diye konuştu.

Özellikle büyük yapıların kamu-özel iş birliği modeliyle yapılmasının programlandığını söyleyen Bakan Koca, bu şekilde hastane inşa süresinin kısaldığını, uzun süreli bakım ve onarım maliyetleri ile idame risklerinin özel sektöre ait olduğunu, yatırım yükünün uzun yıllara yayıldığını ifade etti.

Şehir hastanelerinde, sadece bir hastanenin değil, alanında özelleşmiş çok sayıda hastanenin aynı alanda bulunduğunu kaydeden Koca, "Şehir hastanelerini bir hastane şehri gibi planlıyoruz. Bölgesinde en üst seviyede hizmet verebilecek şekilde olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şehir hastaneleri projelerinde hastanenin yapılacağı hazine arazisinin yüklenici firmaya ücretsiz verilmesinin de söz konusu olmadığını ifade eden Koca,  "Şirketin inşaata başlayabilmesi amacıyla arsanın üst kullanım hakkı devredilmekte ve 25 yılın sonunda arsa ve bina tüm takyidatlardan arınmış bir şekilde kamuya devredilmektedir" dedi.

"Ne Hazine ne Sağlık Bakanlığı ile kamu özel iş birliği sözleşmelerine yönelik bugüne kadar hiçbir borç üstlenim anlaşması imzalanmamıştır" diyen Koca, şu an ihale aşamasında olan projelere 17 firmanın katıldığını söyledi.

 "Şehir hastanelerinde hasta garantisi verildiği"ne ilişkin iddiaları yanıtlayan Koca,  "Şehir hastanelerinde ne muayene veya poliklinik hizmetlerinden ne ameliyat doluluk oranında ne yatak doluluk oranında ne hasta sayısında herhangi bir garanti yoktur. Çok net ifade ediyorum" açıklamasında bulundu.

Şehir hastanelerinde arsaların firmalara ücretsiz verildiğine yönelik iddiaların gerçek olmadığını söyleyen Koca, şu şekilde konuştu:  "Yapılan şu; üst kullanım hakkı 25 yıl için veriliyor. Mülkiyeti tamamen bizde. Süre sonunda bina ve içerisindekiler dahil her şeyiyle bize devredilecek."
 

Şehir hastaneleri üniversitelere açılacak!


Geri Dön