09 / 01 / 2025

Marmarapark AVM yangınının fotoğrafı 7 ay önce çekilmiş!

 Marmarapark AVM yangınının fotoğrafı 7 ay önce çekilmiş!

Esenyurtta 11 inşaat işçisinin can verdiği çadır yangını 5 ay önceden rapor edilmesine rağmen firma tarafından önlem alınmıyor ve rapor sonucu hayata geçiyor



Marmarapark Alışveriş Merkezi’nin inşaat alanındaki çadırlarda 11 inşaat işçisinin ölümüne sebep olan yangından 5 ve 2 ay önce çekilen fotoğraflar ortaya çıktı. Kendisi de 5’i tutuklu 13 sanık arasında yer alan ‘iş güvenlik ve denetim uzmanı’ Ömer Faruk Gülmez’in 21 Ekim 2011’de çektiği karelerde, çadırların içlerinde çok sayıda ısıtıcının kullanıldığı, ısıtıcıların yataklara bağlı olduğu, her yatağın altına bir uzatma kablosunun çekildiği, kablolara eklemelerin yapıldığı, kabloların zeminden su içinden geçtiği görülüyor. 


Gülmez, resimleri çektiği gün işçilerin bağlı olduğu Kayı İnşaat’a yazdığı raporda, tespitlerini sıralayıp ‘Yangında koğuşların acil çıkış kapılarının olmadığı ve yangına karşı hiçbir önlemin alınmadığı’ uyarısında bulundu. Önlem alınmadığı gibi, Gülmez’in iki öngörüsü de gerçekleşti: 


Yangın, elektrik tesisatından çıktı. Ve ‘acil çıkış kapısı’ olmayan çadırdan 11 işçinin cesedi çıktı. 


13 kişi yargılanıyor 


Esenyurt’ta Marmarapark AVM’sinin yapımında çalışan işçilerin kaldığı bir çadırda, 13 Mart 2012’de elektrik kontağından çıkan yangında 11 işçi feci şekilde öldü. Yangın koşullarının Marquez’in ünlü ‘Kırmızı Pazartesi’ romanındaki gibi, herkesin gözleri önünde geliştiği anlaşıldı. Marmarapark AVM’de inşaat yapımı Kayı adlı taşeron şirkete verilmiş, Kayı da kaba işleri Kaldem adlı alt taşerona devretmişti. Şantiyenin iş güvenliği denetimini ise Kayı ile anlaşmalı Miratek Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik firması yapıyordu. 4 şirketten, 5’i tutuklu 13 sanık hakkında dava açıldı. Sanıklar arasında, Miratek’te iş güvenlik uzmanı olarak çalışan, Jeoloji Mühendisi Ömer Faruk Gülmez de yer alıyor. 


5 ay önce uyarmıştı 


Gülmez 21 Ekim 2011’de, fotoğrafları çektiği gün inşaat şirketlerine sunduğu raporda şu uyarılarda bulundu: 


-Elektrik kablolarının suyla teması engellenmeli. 


-Yatakhanelerde yeterli hava sirkülasyonunun olmadığı, koğuşta gereğinden fazla insanın yatırıldığı tespit edilmiştir. 


- Elektrikli ısıtıcıların ranzalara bağlı olduğu, her yatağın altında bazıları ekli bir uzatma kablosu olduğu... 


-Koğuşlarda semaverler, televizyonlar, ısıtıcılar, şarj aletleri olduğu tespit edilmiştir. 


-Yangın sırasında acil çıkış kapılarının olmadığı ve yangına karşı hiçbir önleyici önlemin alınmadığı tespit edilmiştir (Yangın tüpleri yok) 


-Banyo ve tuvaletlere giden enerji kablolarının zeminden suların içinden geçerek gittiği tespit edilmiştir. 



Önlemler para yüzünden alınmadı


-Denetleme uzmanı Ömer Faruk Gülmez: Uyarı ve tavsiyelerimiz dikkate alınmadı. 


-İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar: Patronum Abdullah Altun’a bildirdim. Ancak parasal olarak belli bir maliyeti gerektirdiğinden bu eksiklikler giderilmedi.

 

-Saha elektrikçisi Şaban Bakırcı: Tesisat aydınlatma ve cep telefonlarının şarj aletlerinin çalışması içindi. Isıtıcı kullanılacağını bilmiyordum. Isıtıcı kullanılmasına elverişliği değildi. Kabloların bu yükü kaldırmayacağını Kadir ve Abdullah Altun’a bildirdim. 


-Abdullah Altun: Bize uyarıda bulunsaydı eksiklikleri giderirdik. İşçiler çadırlara fazla ısıtıcı koymuş olabilir.


İsmail Saymaz/ Radikal


Geri Dön