06 / 05 / 2024

Sektörü krizden kurtaracak 6 yeni düzenleme devrede!

Sektörü krizden kurtaracak 6 yeni düzenleme devrede!

Türkiye ağustos ayından itibaren tarihinde görülmemiş ölçüde büyük bir ekonomik saldırıya maruz kaldı.Bu kritik süreçte ekonomi yönetimi gösterdiği refleksle sorunlara anında müdahale ederek peşpeşe yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. 



Döviz kuru ve enflasyon artışında rekor artışlar oldu. Şirketler konkordato için sıraya girdi.  Bu kritik süreçte ekonomi yönetimi gösterdiği refleksle sorunlara anında müdahale ederek peşpeşe yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. 

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre alınan ekonomik tedbirler sayesinde cumhuriyet tarihinin en büyük spekülatif saldırısı hasarsız atlatıldı. Yerli üretimi ve ihracatı artıracak, istihdamı koruyacak, dövizde oynaklığı azaltacak, cari dengeyi sağlayacak, çarşı pazarda fiyat istikrarını oluşturacak bu kararların disiplin ve kararlılıkla uygulanması, ekonomiyi bir kalkan gibi koruyacak.

1-) DÖVİZLE KİRAYA SON

Cumhurbaşkanı kararıyla, ev, dükkan, mağaza, işyeri alım satımı ve kiralamalarının dövizle yapılması yasaklandı. Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle, menkul ve taşıt alım satımı ve kiralaması ile finansal kiralama, iş, hizmet ve eser sözleşmeleri de TL üzerinden yapılacak. Döviz üzerinden yapılmış olan ve halen yürürlükte olan sözleşmeler TL’ye çevrildi.


Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş formülü!

2-) VATANDAŞIN BORÇLARINA AF

Vatandaşın 31 Mart’tan önceye ait; öğrenci kredisi, sigorta prim borcu, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcuna yapılandırma imkanı getirildi. Milyonlarca kişi bu sayede borçlarının birikmiş gecikme faizlerinden kurtuldu.

3-) EV ALIMINDA KDV VE HARÇ KOLAYLIĞI

Konut alımını desteklemek adına 31 Ekim’e kadar KDV yüzde 8’e düşürülürken, tapu harçları da yüzde 4’ten 3’e indirildi. Yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu konut alım tutarı 250 bin dolara düşürüldü.

Kredi faizini 0.98’e, peşinatı yüzde 10’a indiren, vadeyi ise 120 aya uzatan ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyası başlatıldı.


Vatandaşı ev sahibi yapacak 3 önemli düzenleme!

 

4-) 13 MİLYONA İMAR BARIŞI

Gayrimenkul sektöründe 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözerek, ekonomiye katkı sunmak amacıyla ‘İmar Barışı’ uygulaması hayata geçirildi.

İmar barışı için son günler!

 

5-) KİRA ARTIŞINA TÜFE SINIRI

Albayrak, iş dünyasına yönelik tedbirleri de şöyle açıkladı:

1-)  1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere, bankalar yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacak.

2-) Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.

3-) KDV iadelerinin yüzde 50’si başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde mükellefe ödenecek.

4-) Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan işletmelerde kısmı çalışma ödeneği uygulaması tekrar başlatılıp işçi çıkarılmasının önüne geçilecek.


7 soruda yeni kira zammı hesaplaması!

6-) HAZİNE ARAZİLERİ ÇİFTÇİNİN EMRİNDE

Hazineye ait yaklaşık 3.4 milyar metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyor. Proje ile çiftçiler 100 bin liralık bir araziyi 100 lira gibi sembolik bir bedel karşılığında kiralayabilecek.

Hazineye ait tarım arazileri için son gün 19 Kasım!


Geri Dön