07 / 05 / 2024

Selman Özgün: Doğal malzemelerle ev yapma üzerine yoğunlaşılmalı!

Selman Özgün: Doğal malzemelerle ev yapma üzerine yoğunlaşılmalı!

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün yaptığı açıklamada, yık-yap modelinin sürdürülebilir olmadığını ve daha çevreci alternatiflere yönelinmesi gerektiğini söyledi.



Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Dünya Şehircilik Günü nedeniyle gerçekleştirdiği açıklamada, ülkede yer, zaman ya da üretici değişse bile mimari anlayışın ve beton kullanımının değişmediğini dile getirdi.

Türkiye’de 450 binden fazla müteahhit olduğunu, açıklanan bu rakamların Avrupa'nın tamamında 50 bin olduğunu belirten Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, “Bu rakam bile ülkemizdeki şehirleşmeye ve çevre dostu konut üretimine yeterince önem verilmediğini göstergesidir.” dedi.

Selman Özgün: Doğal malzemelerle ev yapma üzerine yoğunlaşılmalı!

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, herkesin konut yapabileceğini, bunun bir maharet olmadığını dile getirdi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Asıl maharet toprağa, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden konut üretebilmek. Sağlam ve işlevsel binalar değil; insanda saygı, sevinç, aidiyet ve sahiplenme gibi manevi duygular uyandıran yapılar mimarlık ve sanat eseridir.  İstanbul'da milyonlarca insanın evinde balkon bile yok, pencerelerinden yeşil namına hiçbir şey göremiyorlar. Öyle bir ev inşa etmeliyiz ki; kapısı, penceresi, cumbası, çatısı, bahçesi gibi her bir parçası insanda elleme, dokunma, avuçlama, sevme isteği uyandırmalı.”

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, ülkemizde konutların uzun ömürlü olmadığını, sürekli dönüşüm gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Dönüştürülmesi gereken konut sayısı yaklaşık 7 milyondu. Bir kısmı dönüştürüldü. 20 milyon konutun 3'te birisinin yıkılıp yeniden yapılmasından bahsediyoruz. Yık-yap, yık-yap nereye kadar bu şekilde devam edeceğiz.  Uzmanların büyük kısmı betona 60 yıl ömür biçiyor. Bu sürenin ülkemizde daha kısa olduğunu biliyoruz. Bu kadar kısa ömrü olan bir ürünü yapılarımız için neden ana malzeme olarak kullanıyoruz?”

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, hiçbir betonarme binanın geleceğe miras kalamayacağını dile getirerek, doğal malzemelerle ev yapma üzerine yoğunlaşılması gerektiğini dile getirdi.

Selman Özgün: Doğal malzemelerle ev yapma üzerine yoğunlaşılmalı!

Betonarme binalarla ilgili de önemli açıklamalar yapan Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün,  “Tek çözüm, geri dönüştürülebilir doğal malzemelerle inşaata yönelmek. Çelik, ahşap ve kerpiç gibi malzemeleri daha fazla kullanmak ve alternatif ürünler geliştirmek. Sürekli yap-yık modeli ekonomik kayıp demektir. Hangi ülke bu derece ekonomik kayba dayanabilir? Her yıl ömrü dolan 500 bin konutun yıkılması gerekiyor. Ömrümüz yapıp yıkmakla geçebilir mi?” dedi.

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, diğer inşaat malzemeleriyle kıyaslama yapıldığında en az ömürlü malzemenin beton olduğunu da belirtti.

Paris İklim Anlaşması ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Selman Özgün şunları dile getirdi: “Bu anlaşmanın aslında bir şans  bizim için. Anlaşma çerçevesinde beton gibi yüksek karbon salımına neden olan malzemelerin kullanımının azalacağını, sürdürülebilir ve karbon salımı düşük malzemelerin ağırlık kazanacağını düşünüyorum.”

Ülke ekonomisine zarar veren betona alternatif aranıyor!


Geri Dön