15 / 05 / 2024

4A,4B, 4C ve Bağ-Kur'lu tüm çalışanların beklediği o haber geldi! Ödemeler hesaplarınızda hemen bakın!

4A,4B, 4C ve Bağ-Kur'lu tüm çalışanların beklediği o haber geldi! Ödemeler hesaplarınızda hemen bakın!

Sosyal Güvenlik Kurumu, ihtiyaç sahiplerini unutmuyor. Doğum yapan sigortalı annelere geçici iş göremezlik ödeneği ile emzirme ödeneği hesaplara geçiyor. İşte detaylar!



EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR?

Emzirme ödeneği sigortalı bir annenin doğum yapması ile ya da sigortalı erkeğin sigortasız eşinin doğum yapması durumunda verilen ödenektir. Bunun yanı sıra hizmet akdine bağlı veya kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından bir gelir veya aylık alan kadına veyahut gelir ya da aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği de verilmektedir.

EMZİRME ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELERDİR? EMZİRME ÖDENEĞİ HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?

SGK ile emzirme ödeneği alabilmek için gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle bu şartlar  kurumun resmi sitesinde şu şekilde sıralanmıştır;

  • Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalı çalışanlar için, doğumdan önceki bir sene içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmalıdır;
  • Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına belirtilen primi yatırmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim olmak üzere prime dair her türlü borçlarının ödenmiş olması da gerekmektedir,
  • Doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması da belirtilen şartlar arasındadır.

Bu bilgilerin yanında;

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalı vatandaşların, sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içerisinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın ya da eşi analık sigortasından yararlanan erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içerisinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartı ile emzirme ödeneğinden yararlanabilir.

EMZİRME ÖDENEĞİ NE KAÇ TL?

  • 2019 yılında verilen emzirme ödeneği 180 TL iken,
  • 2020 yılında verilen emzirme ödeneği 202 TL olarak belirlenmişti,
  • 2021 yılında verilen emzirme ödeneği 232 TL oldu ve
  • 2022 yılında verilen emzirme ödeneği 316 TL’ye çıkarıldı.

EMZİRME ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan bir sigortalının, kuruma talep dilekçesi verme şartı artı bulunmamaktadır. Emzirme ödeneği, sistemde açıklanan emzirme ödeneği raporuna göre, otomatik olarak hesaplara yatmaktadır. Ödemeler, doğum yapması durumunda sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapmasında sigortalı erkeğe verilir.

Hisseli tapu satışı için ne gerekiyor?

Asgari ücret için ilk adım atılacak! Asgari ücret 2023 ilk toplantı ne zaman yapılacak?

Emekliye büyük zam! TEB promosyon yarışında diğer bankaları solladı! İşte TEB emekli promosyonu!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön